ΕΛΛΑΔΑ

Λιγνάδης: Την Τετάρτη η απολογία του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή

Λιγνάδης: Την Τετάρτη η απολογία του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροήΔημήτρης Λιγνάδης. Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου. 

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης φορώντας χειροπέδες και την προβλεπόμενη μάσκα προστασίας, έφτασε λίγο πριν τις 10 το πρωί στην ανακρίτρια για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να ζητήσει ολιγοημερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή άρνησης, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε ο δικηγόρος του σε δηλώσεις του.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή -σε περίπτωση καταδίκης- φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη. Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου.

Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Αμέσως η δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η ασκηθείσα δίωξη εκτός από τη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Εισαγγελία για το αδίκημα του βιασμού που φέρεται να τελέστηκε το 2010 σε βάρος 14χρονου αγοριού, περιλαμβάνει και το βιασμό ενός ακόμα προσώπου, το οποίο προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη για πράξη που έχει παραγραφεί.

Δηλαδή, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των καταγγελιών της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έτσι και εδώ από μία μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα λόγω παραγραφής των αδικημάτων, ήρθε στο φως μία άλλη υπόθεση βιασμού και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη Νίκος Γεωργουλέας δήλωσε ότι ο εντολέας του «αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες». Όπως είπε χθες ο κ. Γεωργουλέας έξω από τη ΓΑΔΑ, αμέσως μόλις εξεδόθη το ένταλμα, ενημερωθήκαμε και προσήχθη αυτοβούλως.

«Ήταν στην Αθήνα και είχε γνωστοποιηθεί πολύ πριν την έκδοση του εντάλματος το πού βρίσκεται. Θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας, θα λάβουμε δικογραφία. Προς το παρόν θα μου επιτρέψετε, να μην κάνω τοποθέτηση», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κ. Λιγνάδη, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργουλέας, «ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής» και έχει καλή συνεργασία με τις Αρχές.

«Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν έχω λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, δεν ξέρω τι λένε οι καταθέσεις. Φήμες, άρθρα και συνεντεύξεις τα ξέρουμε όλοι, αλλά αυτό απέχει πολύ από τη δικογραφία. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και από εκεί και πέρα θα κρίνουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ