ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό #ΜeToo: Εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, νέα στοιχεία στον εισαγγελέα για γνωστό ηθοποιό

Ελληνικό #ΜeToo: Εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, νέα στοιχεία στον εισαγγελέα για γνωστό ηθοποιό
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Νέες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη πυροδοτεί η πρόθεση του Νίκου Σ. να καταθέσει με λεπτομέρειες ενώπιον των αρμοδίων αρχών όσα δημόσια κατήγγειλε στις 6 Φεβρουαρίου σε συνέντευξή του στο 2020mag περί άγριας σεξουαλικής κακοποίησης του, από δράστη που τότε δεν κατονόμασε πλην σαφώς φωτογράφισε.

Ο Νίκος Σ., ο οποίος δεν υπέβαλε μήνυση λόγω παραγραφής του καταγγελλόμενου αδικήματος, καθώς έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το νόμο 15ετια, προσέφυγε ωστόσο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, όπου προσκόμισε έγγραφη καταγγελία, στην οποία φέρεται να κατονομάζει ως δράστη του βιασμού του τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Για το λόγο αυτό σήμερα, οι συνήγοροι του Νίκου Σ., Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, θα βρεθούν στην Εισαγγελία της Αθήνας για να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία ταυτότητας του εντολέα τους, το περιεχόμενο της εν λόγω καταγγελίας του και να δηλώσουν ότι είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των αρχών.

Καταγγελία ότι ηθοποιός φερόταν ανάρμοστα σε μικρά κορίτσια μέσα στα καμαρίνια

Την ίδια στιγμή, ενώπιον των εισαγγελέων που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον καλλιτεχνικό χώρο θα βρίσκεται ο πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος θα προσκομίσει όλες τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει στο Σωματείο και αφορούν γνωστούς ηθοποιούς.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος με χθεσινή δήλωσή του, διά του συνηγόρου του Μανώλη Τρούλη, υποστήριξε πως το περιεχόμενο των επίμαχων καταγγελιών σε βάρος του «βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων» και πως τελικά είναι «άνθρακες ο θησαυρός».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που θα προσκομίσει ο κ. Τσαρούχας περιλαμβάνονται και άλλες καταγγελίες για επίσης γνωστό ηθοποιό, το όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, και πρωταγωνιστεί σε σίριαλ τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο δημοφιλής ηθοποιός φερόταν ανάρμοστα σε μικρά κορίτσια μέσα στα καμαρίνια κατά τη διάρκεια παράστασης, που είχε ανεβάσει κορυφαία σταρ που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Οι καταγγελίες αυτές, ωστόσο, αφορούν σε αδίκημα που είναι παραγραμμένο, καθώς φέρεται να τελέστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ολομέτωπη επίθεση Κούγια

Από την πλευρά του ο νέος συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, συνεχίζει να εξαπολύει με δηλώσεις του ολομέτωπη επίθεση κατά των μηνυτών και μαρτύρων, κάνοντας λόγο για «δήθεν παθόντες», «δήθεν βιασθέντες», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους», «ακραίους ομοφυλόφιλους», «αναξιόπιστες προσωπικότητες», με σαφείς αιχμές και κατά των δικαστικών λειτουργών, χαρακτηρίζοντας «τηλεγράφημα» τη σχηματισθείσα μέχρι στιγμής δικογραφία και προεξοφλώντας την αθώωση του εντολέα του.

Σήμερα ο κατηγορούμενος για «βιασμό κατά συρροή» μαζί με τον συνήγορο υπεράσπισής του θα παρουσιαστούν στις 12 το μεσημέρι ενώπιον της 19ης ανακρίτριας και θα ζητήσουν αναβολή της απολογίας του για αύριο Πέμπτη 25.2.2021, ώστε να προλάβει να προετοιμάσει την απολογία του ο κατηγορούμενος και να συνταχθεί παράλληλα και υπόμνημα το οποίο θα κατατεθεί στην ανάκριση παράλληλα με τις δια ζώσης εξηγήσεις του.

Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε μάλιστα ότι εφόσον συναινέσει ο εντολέας του, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με αφορμή τους χαρακτηρισμούς της στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, ότι ο «Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος».

Παράλληλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί πολιτικών παιχνιδιών, που στόχο έχουν την καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό, εφόσον αναγκαστεί σε παραίτηση η υπουργός Πολιτισμού, «η οποία είναι η μόνη αρμόδια για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση».

Γιάννης Βλάχος: «Οι ισχυρισμοί Κούγια προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη»

Τους ισχυρισμούς αυτούς δεν άφησε αναπάντητους ο δικηγόρος του 25χρονου σήμερα μηνυτή ο οποίος κατήγγειλε το βιασμό του από τον Λιγνάδη το 2014 ενώ ήταν 14 ετών.

Σε δήλωση του, ο Γιάννης Βλάχος έκανε λόγο για επιχείρηση τρομοκράτησης και αποθάρρυνσης θυμάτων και μαρτύρων.

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα προσβάλλει την νοημοσύνη και την δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες. Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση…».

Μάλιστα, ο κ. Βλάχος μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές, για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του. Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», σημείωσε εμφατικά ο δικηγόρος του 25χρονου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ