ΕΛΛΑΔΑ

Σαρμάς: Ελέγξτε τις συμβάσεις για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού

Σαρμάς: Ελέγξτε τις συμβάσεις για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να ελέγχεται διεξοδικά η νομιμότητα των συμβάσεων για την προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού στις περιοχές που πλήττονται από την πανδημία, αλλά και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητεί με έγγραφο του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Σαρμά στάθηκαν σχετικές αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού (ατομικές μάσκες, rapid tests, θερμόμετρα υπέρυθρων ανέπαφης μέτρησης, κ.λπ.) και άλλων υλικών, σε διαφορετικές τιμές ανά νομαρχιακή περιφέρεια και με μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις.

Έτσι με έγγραφο του προς τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου των περιφερειών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας Λέσβου Σάμου και Χίου, (που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία και την κακοκαιρία και υπάρχει επείγουσα ανάγκη άμεσης προμηθείας ορισμένων υγειονομικών και άλλων αγαθών), τους συνιστά την προσοχή τους, έτσι ώστε να ελέγχουν διεξοδικά «τη νομιμότητα των αναθέσεων συμβάσεων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μέχρι συμβάσεων με συναλλακτικό αντικείμενο άνω του ορίου του προσυμβατικού ελέγχου και του ελέγχου από την ΕΑΔΗΣΥ».

Παράλληλα, ο κ. Σαρμάς συνιστά ιδίως την προσοχή: α) στο ύψος του ποσού που συμφωνείται, το οποίο πρέπει να πιθανολογηθεί βασίμως ότι ανταποκρίνεται σε επίκαιρα δεδομένα της αγοράς, και β) στην αντικειμενική ακεραιότητα της διαδικασίας ως προς τις επιλεγείσες επιχειρήσεις για την πρόσκληση προς υποβολή προσφοράς».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά, «να αναζητηθούν προηγούμενες παρόμοιες συμβάσεις των ελεγχόμενων φορέων, για τον σκοπό της καλλίτερης ενημέρωσης των Επιτρόπων που θα ασκήσουν τον έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρμά, «ο έλεγχος πρέπει να διενεργείται χωρίς να δημιουργεί καθυστέρηση στην θεραπεία από τους ελεγχόμενους φορείς των αναγκών που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν».

Σημειώνεται ότι το έγγραφο αυτό στάλθηκε από τον κ. Σαρμά σε εφαρμογή της τελευταίας κανονιστικής απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που αφορά την λειτουργία και αποτελεσματικότητα των ελέγχων των φορέων που υπάγονται στην ελεγκτική τους δικαιοδοσία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ