ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Τρίπολης οδηγείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στις φυλακές Τρίπολης οδηγείται ο Δημήτρης Λιγνάδης
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Στις φυλακές Τρίπολης αποφασίστηκε να οδηγηθεί ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή» σε βάρος ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 14:00 σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία μεταγωγής του από τη ΓΑΔΑ, όπου κρατείτο στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, στην Αρκαδία.

Η εν λόγω φυλακή - όπως και αυτή των Γρεβενών - διαθέτει ειδική πτέρυγα για όσους κατηγορούνται για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Κούγιας: Γι’ αυτούς τους λόγους έγινε προσφυγή κατά της προφυλάκισης Λιγνάδη

Λίγο μετά τις 02:00 το πρωίαμίλητος και φορώντας μάσκα, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, αποχώρησε με χειροπέδες, συνοδεία αστυνομικών από το γραφείο της ανακρίτριας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Λίγα λεπτά νωρίτερα και μετά τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, είχε δοθεί το πράσινο φως για την προφυλάκισή του, με σκοπό την αποτροπή διάπραξης νέων αδικημάτων.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης απολογείτο επί σχεδόν πέντε ώρες ενώπιον της ανακρίτριας για το κακούργημα «βιασμού κατά συρροή» ανηλίκων.

Ύστερα από μαραθώνια διαδικασία με εξέταση μαρτύρων, μεταξύ των οποίων ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24, Διονύσης Παναγιωτάκης, ανακρίτρια και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και ομόφωνα έδειξαν το δρόμο της φυλακής στον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Κούγιας: Προσφεύγουμε κατά της ανακριτικής διάταξης για προσωρινή κράτηση

Πηγή: CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης:

«Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».

Σε μαραθώνια διαδικασία εξελίχθηκε το ζήτημα προφυλάκισης ή μη, του κατηγορούμενου για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά την πολύωρη απολογία του κατηγορουμένου, ακολούθησε η εξέταση των μαρτύρων που έχει προτείνει ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού ηθοποιού και καλλιτέχνη, Αλέξη Κούγια.

Ωστόσο δύο από τους μάρτυρες που είχε καλέσει ο κ. Κούγιας, δήλωσαν πως ουδέποτε ρωτήθηκαν αν θέλουν να εξεταστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης, με ανακοίνωσή τους προς τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως τόνισαν, δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, ούτε για το επίμαχο χρονικό διάστημα κατά το οποίο φέρεται να διαπράχθηκε ο δεύτερος καταγγελόμενος βιασμός.

Για «κατασκευασμένες καταθέσεις» έκανε λόγο ο Λιγνάδης

Στο απολογητικό του υπόμνημα, που αριθμεί 27 σελίδες και το οποίο παρουσίασε ολόκληρο το CNN Greece, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει: «Είμαι αθώος και ζητώ να αφεθώ ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων».

O πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατηγορούμενος για «βιασμό κατά συρροή», στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα που παρέδωσε στην 19η ανακρίτρια, κάνει λόγο για «απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες καταθέσεις» αφού όπως αναφέρει:

«Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό-σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική-σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τους μηνυτές ως «αδίστακτους και ανθρώπους», ενώ για τη 40χρονη μάρτυρα - κλειδί, ισχυρίζεται ότι είχε εμμονή μαζί του σε σημείο παράνοιας και χαρακτηρίζει την κατάθεσή της «μυθοπλασία».

Διαβάστε ολόκληρο το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορούμενου:

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη, όπου εξετάστηκε το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε χθες, Τετάρτη, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας.

Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης Λιγνάδη.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Για αδικήματα ιδιαίτερης ποινικής και ηθικής απαξίας, απολογήθηκε ενώπιον της 19ης ανακρίτριας ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Η ώρα του… τέλους της «πρώτης πράξης» της πολύκροτης ποινικής υπόθεσης με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο, έφτασε.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας,επιχείρησαν να αντικρούσουν το βαρύ «κατηγορώ» των μηνυτών του με την επίκληση «άλλοθι», με τα περί «απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας λόγω στέρησης βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του» αλλά και με την κατάθεση μηνύσεων κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό τα έτη 2010 και 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ