ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση του lockdown μιας εβδομάδας εισηγούνται για την Αττική οι λοιμωξιολόγοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση σε μία προσπάθεια να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, τα οποία τα τελευταία 24ωρα δέχονται έντονες πιέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρού lockdown και σε άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Ειδικότερα, κατά πληροφορίες πάντα, συζητούν το ενδεχόμενο για ενίσχυση των μέτρων και σε άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Αρκαδία, η Θεσπρωτία και η Λευκάδα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στόχος της κυβέρνησης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 8 Μαρτίου και μετά

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση ζυγίζουν όλα τα δεδομένα για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σχετικά με τη δεδομένη παράταση του lockdown, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Επί τάπητος στις εσωτερικές συσκέψεις τίθεται αδιάλειπτα η διάρκεια στην επέκταση της ισχύος των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή προς το CNN Greece, μετά την αναγκαστική μετάθεση του στόχου της 1ης Μαρτίου, που δημόσια είχε προσδιοριστεί ως ορόσημο της κυβερνητικής προδιάθεσης, πλέον από τη δεύτερη εβδομάδα και δη από τις 8 Μαρτίου, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει, να βάλει σε τροχιά κανονικότητας τουλάχιστον το λιανεμπόριο.

Άλλωστε, υπάρχει και η οικονομική διάσταση, με το εβδομαδιαίο κόστος του lockdown να υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ήδη έχουν γίνονται επεξεργασίες νέων εργαλείων που ταυτόχρονα με τα περιοριστικά μέτρα θα αποτρέψουν μια έξαρση στη διασπορά των μολύνσεων από τη νόσο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032, που θα τεθεί σε λειτουργία αποκλειστικά για το λιανεμπόριο.

Το νέο SMS με τον «κόφτη»

Κατά πληροφορίες, το μήνυμα που θα αποστέλλουν οι πολίτες για την πραγματοποίηση των αγορών τους, θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών, και θα μπορεί να γίνεται χρήση του μόνο μια φορά ημερησίως. Σημειώνεται ότι για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ οι πολίτες θα εξακολουθούν να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033, καθώς ο αριθμός αυτό θα παραμείνει σε ισχύ για τις υπόλοιπους λόγους μετακίνησης.

Η εξέλιξη της πανδημίας

Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,55%.

Στο Λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό και η πίεση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο έντονη, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).

Τι θα γίνει με το Πάσχα

Αν και κάθε ημέρα που περνάει με κλειστά καταστήματα σημαίνει μεγάλες απώλειες σε έσοδα, δεν είναι λίγοι οι έμποροι που φαίνεται να προτιμούν να ανοίξει έστω και στις 16 Μαρτίου ο κλάδος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα κλείσει ξανά και κυρίως στην πασχαλινή περίοδο που είναι αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Τον τρόπο με τον οποίο θα «ανασάνει» η χώρα κι ενδεχομένως θα κάνει... καλό Πάσχα ανάλυσε σήμερα στο Οpen o ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάη το 40% του πληθυσμού. Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

Κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, αναγνωρίζοντας ότι «όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown». «Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».

Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό». Παρά ταύτα, και ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020.

«Δεν θα είναι όπως πέρυσι, που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από την 1η Μαρτίου

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης