ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Γεμάτες οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Αττικόν

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Γεμάτες οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Αττικόν
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

«Όταν είναι γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμό και Αττικόν, που διαθέτουν 161 κλίνες ΜΕΘ από τις 241 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή πρέπει να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Στα Νοσοκομεία της Αττικής γίνεται πόλεμος για διαθεσιμότητα σε κλίνες κλινικών και ΜΕΘ για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά κορωνοϊού. Ασφαλώς όταν υπάρχει πόλεμος επικρατούν έκτακτες συνθήκες. Όταν όμως γνωρίζεις ότι έρχεται ο πόλεμος προετοιμάζεσαι. Δεν περιμένεις τελευταία στιγμή», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Που είναι οι ΜΕΘ που δηλώνουν πως λειτουργούν;» διερωτάται.

«Γιατί δεν προσέλαβαν το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό και προσπαθούν με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή εκ των έσω, από το λειψό ανειδίκευτο προσωπικό να λειτουργήσουν επί πλέον κλίνες ΜΕΘ (ΚΑΤ, Γεννηματάς, Αττικό, Θριάσιο, κλπ)», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στο Λεκανοπέδιο είναι ασφυκτική, καθώς «οι μονάδες ΜΕΘ που λειτουργούν είναι γεμάτες».

Οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι καθημερινά πολλές με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. «Προσπαθούν με μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και νέες κλίνες να ανταπεξέλθουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

«Το "ΝΙΜΙΤΣ" ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως 120 ασθενείς με κορωνοϊό. Το οξυγόνο όμως δεν επαρκεί για πάνω από 50 ασθενείς. Στο "Σισμανόγλειο" υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στη καρδιολογική κλινική και την καρδιολογική μονάδα, καθώς 7 ασθενείς και 4 εργαζόμενοι νοσσούν», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, περί τους 200 υγειονομικούς νοσούν στην Αττική. «Αναλογικά με Θεσσαλονίκη, όταν βρίσκονταν σε παρόμοια θέση, είναι πολύ μικρότερος αριθμός λόγω εμβολιασμών. Αν και πολλοί εκ των νοσούντων συναδέλφων εμβολιάστηκαν αλλά δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα. Οι περισσότεροι που λείπουν με αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού είναι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (50 συνάδελφοι) και Γεννηματάς (30 συνάδελφοι)», συνεχίζει.

«Στα άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ τα κρούσματα ελάχιστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωτηρία που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, έχει δύο μόνο κρούσματα σε εργαζόμενους. Η "Παμακάριστος" που είναι νοσοκομείο μόνο για περιστατικά κορωνοϊού έχει μηδέν κρούσματα», καταλήγει.

Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική

Νοσοκομείο ΚΑΤ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%. Ετοιμάζονται να ανοίξουν άλλες 14 κλίνες με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία και από το λειψό προσωπικό του νοσοκομείου

Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%.

Νοσοκομείο Γεννηματάς: 12 ασθενείς στις 16 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 75%. Άνοιξαν σήμερα ακόμη μια ΜΑΦ ως ΜΕΘ 5 κλινών.

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: 44 ασθενείς στις 44 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%.

Νοσοκομείο Σωτηρία: 79 ασθενείς στις 64 κλίνες.

Νοσοκομείο Ελπίς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%.

Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: 2 ασθενείς το μεσημέρι στις 6 κλίνες. Κατάργησαν τις δύο κλίνες γενικής ΜΕΘ και τις έκαναν ΜΕΘ-COVID. Όμως περιμένουν μέχρι το βράδυ 4 ασθενείς και θα γεμίσουν.

Νοσοκομείο Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%.

Νοσοκομείο Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 100%. Γέμισαν και οι νέες 5 και σχεδιάζουν να μετατρέψουν και τις άλλες κλίνες γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ-COVID.

Νοσοκομείο Αττικό: 31 ασθενείς στις 33 κλίνες, δηλαδή πληρότητα 94%. Σχεδόν γέμισαν και οι 10 επιπλέον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ