ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγορικοί σύλλογοι: Τηλεοπτικές δίκες και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων δεν είναι νοητές

Δικηγορικοί σύλλογοι: Τηλεοπτικές δίκες και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων δεν είναι νοητές
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πυρά» εξαπολύει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με «φόντο» την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη  αλλά και τις εξελίξεις στο ελληνικό #MeToo υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της πως οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι αντίθετοι σε αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.

Την ίδια ώρα, ζητούν την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων για τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης από τους συλλόγους.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι πως οι δικηγόροι οφείλουν πρωτίστως να προασπίζουν και να διαφυλάττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως τηλεοπτικές δίκες, και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων, δεν είναι νοητές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι ότι οι ίδιοι, οι δικηγόροι, οφείλουν, πρωτίστως, να προασπίζουν και να διαφυλάττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, επιδεικνύοντας υψηλού επιπέδου επαγγελματική συμπεριφορά και καταξιώνοντας τον δικηγόρο και το έργο του στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου.

Η δημοσιότητα, που λαμβάνουν υποθέσεις με υψηλό κοινωνικό ενδιαφέρον, ιδίως στο χώρο του ποινικού δικαίου, είναι εύλογη. Οι δικηγόροι όμως, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης , υποχρεούνται να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές της ποινικής διαδικασίας, όπως η μυστικότητα της προδικασίας και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.

Τηλεοπτικές δίκες και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων, δεν είναι νοητές.

Όπως είναι γνωστό, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν έμειναν και δεν θα μείνουν απαθείς σε συμπεριφορές που θίγουν το δικηγορικό λειτούργημα, παραβιάζουν τη δεοντολογία και δεν συνάδουν με το επιβαλλόμενο ήθος και το έργο του δικηγόρου.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει επισημάνει ήδη τις αστοχίες των ρυθμίσεων του ν. 4745/2020, με τις οποίες τροποποιήθηκαν διατάξεις πειθαρχικού δικαίου του Κώδικα Δικηγόρων και καταργήθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτου πειθαρχικού ελέγχου από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και έχει ζητήσει ήδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανέλθει το καθεστώς της δυνατότητας αυτεπάγγελτης δίωξης, ώστε να κινείται άμεσα η σχετική πειθαρχική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ