ΕΛΛΑΔΑ

Κούρτοβικ: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα

Κούρτοβικ: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα
INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ώρες για τον καταδικασμένο για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 53 ημέρες ενώ τις τελευταίες επτά έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου» είπε χαρακτηριστικά η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία για πολλοστή φορά εξαπέλυσε «βολές» κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του πολυισοβίτη.

«Ποιος δικαστής θα τολμήσει να πάει ενάντια, όταν το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Είναι πολιτική απόφαση και λύνεται με πολιτική απάντηση» είπε η κ. Κούρτοβικ, μιλώντας στο Open.

Και απαντώντας στη δήλωση της γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει όλα όσα χρειάζεται για να προσφύγει στη δικαιοσύνη, είπε:

«Είναι κρίμα να το πω, είναι ψέμα. Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ένα χαρτί με μία σφραγίδα. Πρόκειται για μία σφραγίδα. Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου. Είναι ντροπή αυτά που λένε».

«Στις 28/12 κατατέθηκε αίτηση για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, ο νόμος το προβλέπει, που λέει ότι πρέπει να μεταχθεί στις φυλακές που ήταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Εχουμε απευθυνθεί όπου μπορούμε. Ο νόμος δεν μου δίνει το δικαίωμα να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών αν δεν έχω δύο απορρίψεις. Η πρώτη μας αίτηση δεν απαντήθηκε καθόλου. Αγνοήθηκε. Αγνοείται και η δεύτερη που απέστειλα ζητώντας να επανυποβληθεί το αίτημα, για να έχω δύο απορρίψεις και να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο» τόνισε η κυρία Κούρτοβικ, και συνέχισε:

«Ποιος δικαστής θα τολμήσει να πάει ενάντια, όταν το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Είναι πολιτική απόφαση και λύνεται με πολιτική απάντηση. Ο νόμος ήταν φωτογραφικός κι αντισυνταγματικός, τον έφτιαξαν ειδικά για τον Κουφοντίνα, το έλεγαν τότε και μέσα στη Βουλή ότι τον φτιάχνουν "για να φύγει επιτέλους από τις αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας". Παραβιάζουν ακόμα κι αυτόν τον νόμο τους, επί δύο μήνες δεν έχουν κοινοποιήσει τα έγγραφα».

Νικολάου: Τον Σεπτέμβριο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης

Με τη σειρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου διερωτήθηκε γιατί ο Δημήτρης Κουφοντίνας κάνει απεργία πείνας, αφού τον Σεπτέμβριο του 2021 μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης και το δικαίωμά του κατοχυρώνεται.

«Μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή, και να μην κάνει απεργία πείνας» είπε η κ. Νικολάου.

Και συνέχισε:

«Είναι στα χέρια του η ζωή του. Εφόσον θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος, γιατί δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί; Παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από γιατρό και νοσοκόμο, ως γενική γραμματεία είμαστε πάνω από τον κρατούμενο».

Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας αυτή τη στιγμή δεν σιτίζεται, ωστόσο υπάρχει διάταξη του Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Λαμίας με την οποία θα υπάρξει παρέμβαση από τους γιατρούς για να σωθεί η ζωή του –εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί.

«Το 2015 ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό (…) Δεν μπορεί να γυρίσει, ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, όσοι βαρυποινίτες έχουν απομείνει θα φύγουν» ξεκαθάρισε η ΓΓ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ