ΕΛΛΑΔΑ

Οι δικαστικές αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται πλέον και ηλεκτρονικά

Οι δικαστικές αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται πλέον και ηλεκτρονικά
INTIME

Ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), θα μπορεί να λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου και Εφετείου Πειραιώς και του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά αφού έχει προηγηθεί ψηφιακή αίτηση. Η εν λόγω εφαρμογή, η οποία τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι γενικοί γραμματείς Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο συναρμοδίων υπουργείων.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει διεπαφή για την είσοδο των δικηγόρων στο σύστημα, η οποία γίνεται είτε με κωδικούς taxisnet, είτε με τη χρήση της σχετικής υπηρεσίας της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και αφορά δικαστικές αποφάσεις από το 2015 έως σήμερα και είναι προσβάσιμη μέσω του https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/elektronikes-dikastikes-apophaseis.

Τέλος, η επίμαχη εφαρμογή, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο συναρμοδίων υπουργείων, «θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα στη μείωση του διοικητικού φόρτου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και πολύτιμους πόρους. Την αναγκαιότητά της ενισχύει στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η υγειονομική κρίσης της νόσου Covid-19».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ