ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα – Σεισμολόγοι: Υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα

Σεισμός Ελασσόνα – Σεισμολόγοι: Υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα
INTIME NEWS /ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους οι σεισμολόγοι λίγο μετά από τη δόνηση των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, με τον σεισμολόγο Β. Καραστάθη να κάνει λόγο για ένα γνωστό ρήγμα – το ρήγμα του Τυρνάβου- και να εξηγεί πως οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πολλά τώρα.

Υπήρχε δε, όπως είπε ο ίδιος, προσεισμική δραστηριότητα. «Ιστορικά τα ρήγματα αυτά δεν έχουν δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Θεωρούμε ότι κάπου εκεί είναι και το μέγιστο όριο των δυνατοτήτων που μπορεί να δώσει ένα ρήγμα της περιοχής», ανέφερε.

Όπως ενημέρωσε, υπήρξαν ισχυροί μετασεισμοί αμέσως μετά με τον μεγαλύτερο των 4,9 Ρίχτερ, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής εξελίσσεται φυσιολογικά η μετασεισμική ακολουθία για τις πρώτες ώρες.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα:

«Είχαμε τηλέφωνα από Πρέβεζα από το Κιάτο, από Αθήνα από πολλές περιοχές. Προκάλεσε εκτός από ανησυχία και ενδεχομένως βλάβες λόγω της εγγύτητας σε αστικά κέντρα».

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Σκορδίλης.

Τι λέει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 7,8χλμ -κάτι που επεξηγεί και γιατί έγινε αισθητός σε τόσες πολλές περιοχές.

Το επίκεντρο της δόνησης υπολογίζεται 16χλμ νότια της Ελασσόνας.

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα αλλά ακόμη και την Αττική.

Μετά από την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε και μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ.

«Προέρχεται από γνωστό ρήγμα»

Μιλώντας στο CNN Greece, o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια ισχυρή δόνηση, που προέρχεται από γνωστό ρήγμα.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, ήταν επιφανειακός και προέρχεται από πολύ γνωστό ρήγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα. Ήταν επιφανειακός και γι' αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική. Εγώ για παράδειγμα που ζω στην Αγία Παρασκευή τον κατάλαβα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ