ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα: Τι μέτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Lockdown - Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα: Τι μέτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
INTIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Η ένταξη πολλών ακόμη περιοχών της χώρας σε καθεστώς σκληρού lockdown διαφαίνεται κατά πληροφορίες βάσει της εισηγήσεων της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασαν εκτάκτως υπό το φως της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλη η Ελλάδα μπαίνει στο «κόκκινο», ενώ στο «βαθύ κόκκινο» -στο οποίο ήδη βρίσκεται η Αττική- φαίνεται να εισέρχονται Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Χίος, Σάμος, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Έκτακτες ανακοινώσεις αναμένονται στις 18:00 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται τα νέα περιοριστικά μέτρα να είναι κάθετα, δηλαδή να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, φέρεται να υπάρχει εισήγηση για επιτρεπτή ακτίνα δύο χιλιομέτρων στις μετακινήσεις με τα πόδια ή ποδήλατο με τους κωδικούς «2» και «6» -ψώνια και άσκηση, ενώ το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη ίσως μετατεθεί για τις 19.00 από τις 18.00.

Εκτός από τις αλλαγές στον κωδικό «6» για τη σωματική άσκηση, που έχει προταθεί να επιτρέπεται μόνο εντός του δήμου κατοικίας του εκάστοτε πολίτη, στο τραπέζι φαίνεται πως έχει πέσει πρόταση και για «κόφτη» στον κωδικό «4», που αφορά στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.

Την εν λόγω εισήγηση για τη σωματική άσκηση άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, που σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης είπε πως η χρήση του εν λόγω κωδικού θα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πληροφορίες ορισμένοι λοιμωξιολόγοι έχουν θέσει στο τραπέζι όλες οι μετακινήσεις των πολιτών -όπως για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο- να γίνονται ενός των ορίων των δήμων κατοκίας τους.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής αναφέρουν πως είναι σφόδρα πιθανό να σταματήσει η λειτουργία όσων δημοτικών και γυμνασίων και να επιβληθεί για ακόμη μια φορά καθολική τηλεκπαίδευση.

Αναμένεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τεστ covid, σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στελέχη με γνώση των συσκέψεων, σημείωναν ότι ο στόχος της 16 Μαρτίου για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και συνεπακόλουθα με τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ