ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέες περιοχές σε σκληρό lockdown - Όλη η χώρα στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Νέες περιοχές σε σκληρό lockdown - Όλη η χώρα στο «κόκκινο»
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Συνολικά 18 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται -μαζί με την Αττική- στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο κινδύνου (κόκκινο), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας κατατάσσονται: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδας(εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, 'Αρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο).

Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα περιοριστικά μέτρα που συνοδεύουν την αλλαγή τίθενται σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί αύριο, Πεμπτη, 4 Μαρτίου, και θα διαρκέσουν έως τις 16 Μαρτίου.

Κατ' εξαίρεση, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας θα τεθούν σε ισχύ στις 6.00 το πρωί του Σαββάτου προς διευκόλυνση της κινητικότητας για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που σημειώθηκε στην περιοχή.

«Βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, και υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στη χώρα σε μεγάλο ποσοστό.

Επί των μεταλλαγμένων στελεχών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.756 κρούσματα στη χώρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, «κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00.

Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 έως τις 05:00 λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00.

Τι αλλάζει για τις μετακινήσεις

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν, παράλληλα, σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών με τη χρήση των 6 SMS στο 13033.

Συγκεκριμένα, από τις 06:00 αύριο, Πέμπτη, και έως τις 16 Μαρτίου:

  • Η χρήση του κωδικού «2» για τις αγορές από καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κλπ, όπως και για τη μετάβαση σε υποκατάστημα τράπεζας με κωδικό « θα μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στα όρια του δήμου όπου κατοικεί κάθε πολίτης ή σε ακτίνα έως 2 χιλιομέτρων από αυτήν.
  • Με τη χρήση του κωδικού «6» για άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο, θα επιτρέπεται μετακίνηση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Για τη χρήση του κωδικού «4» που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη, οι αστυνομικοί που θα κάνουν τον έλεγχο θα ζητούν πλέον επιπλέον διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη μετάβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ