ΕΛΛΑΔΑ

Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη

Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη
Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Σύγχρονο Νταχάου» αποκάλεσε την Ειδομένη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό των προσφύγων στην περιοχή, την Παρασκευή.«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων... Εμείς πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για «πολλές γροθιές στο στομάχι» από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ελπίζοντας σε άνοιγμα των συνόρων.

Παρά το γεγονός ότι η Ειδομένη είναι ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και τους απλούς πολίτες που καταθέτουν την ψυχή τους τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους για να βοηθήσουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αναμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν θα πρέπει να ξαναχυθεί αίμα λόγω εθνικισμών στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι ο εθνικισμός ξαναξυπνά στην Ευρώπη. Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός ότι η Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων πολιτών διστάζει και δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν το επέλεξαν να φύγουν από τις χώρες τους, έφυγαν από χώρες που βρίσκονται σε πολέμους, στους οποίους συμμετείχαν και χώρες της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη και οι εμβολιασμοί των προσφύγων, όσο και η ασφάλεια, ενώ εξήρε το ρόλο της αστυνομίας για την αστυνόμευση της Ειδομένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ