ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων

Λινού στο CNN Greece: Μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Αθηνά Λινού εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε συγκεκριμένα:

«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων.»

Σε ερώτηση του CNN Greece για το αν για την έξαρση των κρουσμάτων ευθύνεται η μη λήψη μέτρων ή μη σωστή εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται, η κ. Λινού απάντησε:

«Το ζήτημα είναι ότι έχουμε έξαρση. Υπήρξαν μέτρα που δεν λήφθηκαν, όπως η τηλεργασία στο Δημόσιο. Επίσης, δεν έγιναν και κινήσεις για να αποτραπεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας. Από την άλλη, δεν έχει γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για να μην μαζεύεται ο κόσμος σε σπίτια και να δημιουργούνται εστίες μετάδοσης. Δεν έχει εξηγηθεί δηλαδή ότι δεν έχει νόημα να μένουμε σπίτι αν στη συνέχεια μαζευόμαστε σε κάποιο άλλο σπίτι. Γενικά, όποιο μέτρο δεν αστυνομεύεται, το αφήνουμε.»

Το βρετανικό στέλεχος

Ρωτήσαμε, στη συνέχεια, την Αθηνά Λινού κατά πόσο ευθύνεται για την νέα έξαρση της πανδημίας το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό. Η κ. Λινού απάντησε: «Ασφαλώς το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. Αλλά αν τηρούνταν τα μέτρα, η μετάδοση θα ήταν μικρότερη ακόμα και με το βρετανικό στέλεχος. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε τον πεντάλογο των μέτρων προστασίας:

  1. Μάσκα παντού.
  2. Αποστάσεις παντού.
  3. Καθαριότητα χεριών, απολύμανση χώρων.
  4. Μαζικά τεστ.
  5. Αξιοποίηση υπαίθριων χώρων.

Τα μέτρα προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.»

Επιπλέον, η κ. Λινού υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων στους χώρους εργασίας.

Ελλιπή στοιχεία

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η κ. Λινού έκανε το εξής σχόλιο:

«Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα.» Τόνισε επίσης ότι: «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε ελλιπή στοιχεία. Πληροφορούμαστε το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε ευρείες περιοχές, αλλά δεν παίρνουμε στοιχεία για συγκεκριμένες περιοχές. Μαθαίνουμε τα τεστ που γίνονται σε όλη τη χώρα, αλλά δεν μαθαίνουμε το πόσα τεστ γίνονται ανά περιοχή, ποιο είναι ο δείκτης θετικότητας ανά περιοχή, καθώς και το τι είδους τεστ γίνονται ανά περιοχή (rapid ή μοριακά).»

Τα μέτρα και το διαβατήριο

Σε ερώτηση του CNN Greece για ποιο λόγο έχουμε έξαρση των διασωληνώσεων, ενώ προχωράει ο εμβολιασμός, η κ. Λινού είπε ότι οι διασωληνώσεις αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα που είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται.

Τέλος η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε για το διαβατήριο εμβολιασμού: «Θέλει πολύ σκέψη το ζήτημα γιατί ακόμα και ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό, έστω σε μικρότερο βαθμό και για μικρότερο χρονικό διάστημα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ