ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα - Στους δρόμους ο κόσμος

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα - Στους δρόμους ο κόσμος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φόβος και αναστάτωση επικράτησε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξαιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και ταρακούνησε ολόκληρη την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

O σεισμός σημειώθηκε στις 20:38 και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Οι πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για μικρή κατολίσθηση στην Καλαμπάκα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Σε τουλάχιστον δύο σπίτια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από τον χθεσινό σεισμό, προκλήθηκε κατάρρευση τοίχων.

Σε δηλώσεις του στον Alpha 9,89 o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για έναν πολύ δυνατό σεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε σε «ένα αχαρτογράφητο μέχρι πρότινος ρήγμα» κοντά στο Κεφαλόβρυσο και το Φλαμούρι, βορειότερα από το ρήγμα στο Δαμάσι.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, πρόκειται για σεισμική δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας και 15 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην περιοχή σημειώθηκε 32 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του εκτεταμμένες υλικές ζημιές σε κτήρια και κατοικίες.

O σεισμός στην Ελασσόνα που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 12:16 το μεσημέρι και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Ελασσόνα, Μεσοχώρι, Δαμάσι, Δομένικο και Λάρισα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα.

Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ