ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν 12 διακινητές μεταναστών

Συνελήφθησαν 12 διακινητές μεταναστών

Με προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης περισσότεροι από 100 μετανάστες είχαν προκαταβάλει χρηματικά ποσά από 2.200 έως 3.000 ευρώ για να μετακινηθούν παράνομα, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς και οδικώς προς χώρες τις κεντρικής Ευρώπης , όπως προκύπτει από Αστυνομική έρευνα.

Πρόκειται για πλαστά έγγραφα υψηλής πιστότητας τα οποία δεν εντοπίζονται από τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας .

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ήδη από το Μάιο του 2015, είχαν διαπιστώσει τη δράση μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων, στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου μεταναστών προς και από την Ελλάδα, δια θαλάσσης, στεριάς, και αέρος με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Από την Αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, είχαν συγκροτήσει έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, με επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες.

Οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του "ταξιδιώτη", είτε έφτιαχναν πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών - Πακιστάν, Συρίας κ.ά.

Κατά τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε τρία διαμερίσματα, εντοπίστηκε ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και του Διεθνές Αεροδρομίου της Αθήνας, ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι πέρασαν επιτυχώς τους ελέγχους ασφαλείας, προσεγγίζει περίπου 300 - 400 άτομα ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποια "ταξίδια" ματαιώθηκαν με τη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών, ενώ άλλοι συνελήφθησαν στον τελικό τους προορισμό.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, ανάλογα με τον τρόπο που προωθούσαν τους μετανάστες, ακολουθούσαν διαφορετική μεθοδολογία ωστόσο, για όσους από αυτούς ταξίδευαν μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα και μέχρι να συνεχιστεί το ταξίδι τους, παρέμεναν απομονωμένοι για να αποτραπεί πιθανή επικοινωνία τους με μέλη άλλου δικτύου διακίνησης.

Για όσους ταξίδευαν μέσω αεροδρομίων προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τη χρήση πλαστών εγγράφων ο κάθε μετανάστης, όφειλε να προκαταβάλει σε κάποιο "εγγυητήριο" ποσό που κυμαινόταν από 2.200 έως 3.000 ευρώ.

Για εκείνους που επέλεγαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η προώθηση τους γινόταν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή με τρένο. Πριν την επιβίβασή τους ήταν απαραίτητο να προκαταβάλλουν το χρηματικό ποσό με μόνη προϋπόθεση τη κατοχή εγγράφου που να δικαιολογεί την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια. Σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν ήταν κάτοχοι του συγκεκριμένου εγγράφου, οι πλαστογράφοι του δικτύου μεριμνούσαν για την κατάρτιση πλαστού.

Στην περίπτωση της θαλάσσιας μετακίνησης, μέλη του εγκληματικού δικτύου, μετέφεραν τους μετανάστες με φουσκωτό σκάφος από τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας, προς τα ανατολικά παράλια της Ιταλίας.

Κατά την αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε ότι υποομάδα του εγκληματικού δικτύου, υποδεχόταν μετανάστες που εισέρχονταν παράνομα από την Τουρκία στην Κω. Όπως προέκυψε, μέλη του δικτύου, μετέβησαν στην Κω και συγκρότησαν μια υποομάδα, η οποία εντόπιζε του "ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες", που δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές και τους προμήθευε με πλαστά Υπηρεσιακά Σημειώματα ή πλαστά Δελτία Αιτήσαντος Ασύλου. Με τον τρόπο αυτό επιτύγχαναν την αναχώρησή τους από το νησί. Τη μετέπειτα διακίνησή τους, αναλάμβανε το δίκτυο.
Με τον ίδιο τρόπο τα μέλη του εγκληματικού δικτύου διακινούσαν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό εισόδου την Κω, και στη συνέχεια "τακτοποιούσαν" την επάνοδο τους στην Αθήνα, σε συνεννόηση με συνεργούς τους οι οποίοι διέμεναν στα τούρκικα παράλια, και διευκόλυναν τη μετάβαση των υπό διακίνηση ατόμων από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό και από εκεί, με φουσκωτά σκάφη, ταξίδευαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που δρούσε στην Τουρκία, εφοδίαζε τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπισθούν από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω.

Συνολικά συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, μέλη του εγκληματικού δικτύου. Πρόκειται για 9 υπηκόους Πακιστάν, έναν υπήκοο Αιγύπτου, έναν υπήκοο Ιράκ και μία υπήκοο Συρίας.
Οι συλληφθέντες, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ