ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Αποκολλήθηκαν βράχοι στα Μετέωρα

Σεισμός Ελασσόνα: Αποκολλήθηκαν βράχοι στα Μετέωρα
pixabay

Tην αποκόλληση βράχων στα Μετέωρα, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς προκάλεσε η νέα σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα.

Οι κάτοικοι στην Καλαμπάκα, ξενύχτησαν εκτός οικιών, ενώ ζημιές σημειώθηκαν μόνο σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στον βράχο του Σταυρού, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο χωριό Ζάρκο οι έλεγχοι από τα ειδικά συνεργεία συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι το 80% των οικιών είναι μη κατοικήσιμο και το 2% κρίθηκε κατεδαφιστέο.

Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει σε δυο σχολεία, ενώ με απόφαση των τοπικών αρχών δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες και δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Ζημιές σε σπίτια των Μετεώρων δεν υπήρξαν παρά μόνο ρωγμές. Επί τόπου μεταβαίνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στις παραπάνω περιοχές.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης που έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην Ελασσόνα οι Γιατροί του Κόσμου

Στο μεταξύ, αποστολή στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Ελασσόνας θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο οι Γιατροί του Κόσμου.

Συγκεκριμένα, εννιαμελές κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους θα παράσχει άμεση βοήθεια και στήριξη στους κατοίκους, ενώ θα αποσταλούν και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, υποστρώματα, υπνόσακοι, κουβέρτες, ιατρικά και παραϊατρικά αναλώσιμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, η αποστολή θα κατευθυνθεί αρχικά στην περιοχή της Ποταμιάς και στα περίπου δέκα γύρω χωριά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Νέοι σεισμογράφοι

Κι ενώ οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, νέοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετέχει σε συνάντηση σεισμολόγων που πραγματοποιείται στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ