ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ενισχυμένοι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, μπλόκα στους δρόμους

Lockdown: Ενισχυμένοι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, μπλόκα στους δρόμους
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Μαζικοί είναι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική και σε όλες τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στις ζώνες πολύ υψηλού κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), στο πλαίσιο του νέου σκληρού lockdown προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊούΜπλόκα έχουν στηθεί σε πολλούς κόμβους της πρωτεύουσας και περιφερειακά.

Ειδικά στην Αττική, από τις 19.30 το απόγευμα σήμερα, Σάββατο, αφότου τα καταστήματα έκλεισαν και τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, στήθηκαν μπλόκα σε πολλά σημεία, με τους αστυνομικούς να έχουν αυστηρές εντολές να προχωρούν σε καθολικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα, σταματώντας όλα όσα κινούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη η μετακίνηση.

Ήδη αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία, (Σύνταγμα, Χίλτον, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, Κηφισίας κλπ) και ελέγχουν αν οι επιβαίνοντες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τα μπλόκα θα είναι όλες τις ώρες μέχρι το πρωί σε διάφορους κόμβους της πρωτεύουσας και σε μεγάλους οδικούς άξονες και το ίδιο θα ισχύσει αύριο, Κυριακή, και κάθε μέρα μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι την λήξη του νέου lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, που από το πρωί της Πέμπτης είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, αφού το προηγούμενο διάστημα ανέρχονταν κατά μέσο όρο κάτω από 65.000 την ημέρα, ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή αυξήθηκαν σε 72.733 και 75.085 αντίστοιχα.

Καθημερινά γίνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. με τις αστυνομικές υπηρεσίες και δίνονται εντολές για τον συντονισμό των δυνάμεων. Με βάση αυτές τις εντολές το βάρος των ελέγχων πέφτει κυρίως τις ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του Αρχηγείου, τις ώρες αυτές και ειδικά το Σαββατοκύριακο είναι εύκολο πλέον να ελέγχονται όλα τα αυτοκίνητα, καθώς η κίνηση είναι πολύ μικρή και δεν δημιουργείται πρόβλημα να κοπεί εντελώς η κυκλοφορία, γι' αυτό και οι παραβάτες έχουν μικρές πιθανότητες να γλιτώσουν.

Τις υπόλοιπες ώρες της μέρας το βάρος των ελέγχων πέφτει στις αλλαγές που ισχύουν με την εφαρμογή του νέου σκληρού lockdown, δηλαδή στα SMS 2 και 3 που αφορούν στις μετακινήσεις για αγορές ή άλλες υποχρεώσεις (μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κλ.π.) εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, καθώς και στην κατηγορία 6 που αφορά σε σωματική άσκηση χωρίς όριο με τα πόδια ή ποδήλατο, αλλά απαγόρευση μετακίνησης σε κάποιο προορισμό για τον σκοπό αυτό με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Σχετικά με την κατηγορία 4 (βοήθεια σε άτομο), οι αστυνομικοί έχουν εντολές να ζητούν βεβαιώσεις από τους ελεγχόμενους (ιατρικό πιστοποιητικό, εισιτήρια σε περίπτωση μετάβασης σε σταθμό ή αεροδρόμιο, ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ