ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους

Σεισμός Ελασσόνα: Φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους
INTIME NEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έντεκα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης κατέφθασαν το μεσημέρι της Κυριακής στα χωριά της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Εκατοντάδες πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα έχουν βρει προσωρινή στέγη σε τροχόσπιτα, κοντέινερ, ξενοδοχεία και σκηνές.

Τα φορτηγά μετέφεραν μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένων νερών και κουβέρτες από την Περιφέρεια Αττικής για την στήριξη των σεισμόπληκτων που δοκιμάζονται σκληρά.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Ταξιδεύουμε για Λάρισα! Πάμε να παραδώσουμε 11 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμοπαθείς. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. #Περιφέρεια_Αττικής @kostasagorastos»

Παράλληλα, επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε το πρωί της Κυριακής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του θεσσαλικού διαμερίσματος και κυρίως στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας.

Ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών θα καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες των κατοίκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πρώτοι οικίσκοι του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να φθάσουν στα πληγέντα χωριά εντός της εβδομάδας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής στους χώρους που θα τοποθετηθούν.

Ο κάθε οικίσκος έχει επιφάνεια 50 τ.μ. και θα είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαιτούμενα και θα συνδεθεί με ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση.

Σχεδόν 900 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Τουλάχιστον 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το έδαφος καταβυθίστηκε κατά 39 εκατοστά μετά τον σεισμό της Ελασσόνας.

Οικονομική ενίσχυση σεισμόπληκτων Δήμων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ξεκινά από τη Δευτέρα την κατάθεση ποσού ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το χωριό Δαμάσι, στο δήμο Τυρνάβου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τα πρόσφατα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ειδικότερα βρέθηκε στο χώρο του γηπέδου, όπου διαμένουν σεισμόπληκτοι και συνομίλησε με πολίτες.

Σε ότι αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από το σεισμό χρειάζεται να έχουν την πολιτεία δίπλα τους. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας προκειμένου να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες και έχουμε συνεννοηθεί με τους δημάρχους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τα συνεργεία καταγραφής προκειμένου μέσα στη βδομάδα να έχουμε και την επιπλέον ενίσχυση που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών από τα 600 έως τις 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τις δαπάνες οικοσκευής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ