ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Δεύτερο «όχι» στη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό

Δημήτρης Κουφοντίνας: Δεύτερο «όχι» στη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό

Ομόφωνα απορρίφθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας, η αίτηση του πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα για ακύρωση τόσο της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού όσο και της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου την οποία θεωρεί παράνομη.

Την απόρριψη της αίτησης είχε προτείνει και η εισαγγελέας Λαμίας.

Συγκεκριμένα πρότεινε να απορριφθεί «ως απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, στο δε αίτημα για ακύρωση της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής» δήλωσε η συνήγορος του πολυισοβήτη, Γιάννα Κούρτοβικ.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα του Κουφοντίνα για «διακοπή ή αναβολή εκτίσης της ποινής του», εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του από την πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, με βασικό αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» τόνισε η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Λαμίας.

Νωρίτερα και η εισαγγελέας επικαλούμενη ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα συνίσταται σε δική του επιλογή, είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος του πολυισοβίτη.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν δεν πληρούται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα», ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ