ΕΛΛΑΔΑ

«Πονάω»: Ο πίνακας – υπενθύμιση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

«Πονάω»: Ο πίνακας – υπενθύμιση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Ένας πίνακας, που απεικονίζει έναν αστυνομικό να επιτίθεται σε πολίτη, αφέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δύο μόλις ημέρες μετά από το περιστατικό αστυνομικής βίας που σημειώθηκε στην περιοχή.

Κάτω από την εικόνα, είναι γραμμένη με λευκή μπογιά και κεφαλαία γράμματα η λέξη: «ΠΟΝΑΩ».

Πρόκειται για τη λέξη που επαναλάμβανε ξανά και ξανά ο νεαρός που δέχτηκε βίαιη επίθεση από αστυνομικούς την Κυριακή.

Τα λάθη και οι παραλήψεις

Συνεχίζεται η ένταση για την αστυνομική βία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με τα υψηλόβαθμα στελέχη στην Κατεχάκη να κάνουν τη μια σύσκεψη μετά την άλλη προσπαθώντας να εντοπίσουν λάθη και παραλήψεις.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα και μόνο, δεν είχε προηγηθεί κανένας σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα γίνονταν οι έλεγχοι στις πλατείες των Δήμων –Κυριακή μεσημέρι- που ο κόσμος δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο Δήμο και άρα θα πήγαιναν στις κεντρικές πλατείες των περιοχών όπου κατοικούν.

Η επιλογή να σταλεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που είναι ομάδα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να διαπιστώσει παραβάσεις Covid αποδείχτηκε λάθος ενώ κανείς δεν είχε σκεφτεί να μπουν πεζές περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης, με αστυνομικούς που θα βρίσκονται όλη τη μέρα στις πλατείες, και ή θα κάνουν συστάσεις στους πολίτες για το συνωστισμό ή θα επέβαλλαν πρόστιμα σε όσους παραβίαζαν τα μέτρα.

Χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη ανέφερε στο CNN Greece:

«Θα μπορούσαν να τοποθετήσουν αστυνομικούς από την ομάδα ΟΔΟΣ που είναι για την ήπια αντιμετώπιση των συγκεντρώσεων σε διάφορες πλατείες της Αττικής σε περίπτωση που δεν υπήρχαν αστυνομικοί από τα τμήματα και αν υπήρχαν πιο σοβαρά περιστατικά, θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν να φτάσουν περιπολικά με ηχητικά μηνύματα και όχι να σταλεί μια ομάδα η οποία αντιμετωπίζει σκληρούς κακοποιούς και οργανωμένα κυκλώματα συμμοριών».

Το λάθος, όμως, όπως φαίνεται να μην υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός έκανε την αστυνομία να έρθει αντιμέτωπη με πολίτες και να ακολουθήσουν οι σκηνές βίας, που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση και σίγουρα «πονοκέφαλο» στο εσωτερικό της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ