ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει μέχρι τις 14 Μαΐου ο ελληνικός τουρισμός - «All you want is Greece» το νέο σύνθημα

Ανοίγει μέχρι τις 14 Μαΐου ο ελληνικός τουρισμός - «All you want is Greece» το νέο σύνθημα
AP Photo

«Το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα» («All you want is Greece»), είναι το νέο κάλεσμα προς τους ξένους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τις τουριστικές πύλες της μέχρι τις 14 Μαΐου με αυστηρές προϋποθέσεις λόγω Covid.

«Φέτος και για πάντα, "το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα". Για να ξαναέλθει το χαμόγελο στα χείλη σας, με την ελπίδα ότι θα ξαναπάρετε πίσω τη ζωής, το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της διεθνής τουριστικής έκθεσης ITB 2021, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά.

Μάλιστα η Ελλάδα «φιλοδοξεί», εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες μέχρι τις 14 Μαϊου, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός. Μέχρι τότε, εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε, ότι όλα αυτά τα σχέδια θα έλθουν εις πέρας σεβόμενοι τις συνθήκες της πανδημίας.

Οι προϋποθέσεις εν μέσω covid

Απευθυνόμενος στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να τους υποδεχτεί με με ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο για το καλοκαίρι του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι με τις εξής 3 προϋποθέσεις:

- Να έχουν εμβολιαστεί,

- να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.

Στο μεταξύ επεσήμανε ότι όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως έγινε και το προηγούμενο έτος.

Μια σημαντική εξάλλου διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι η χρήση των Rapid Test, που σημαίνει ότι η απομόνωση, εφόσον χρειαστεί, δεν θα έχει την ταλαιπωρία της μετακίνησης από το κατάλυμα 24 ώρες μετά, όπως γινόταν πέρυσι.

Εφέτος η διάγνωση θα είναι άμεση και αν υπάρξει κρούσμα θα μεταφέρεται στις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι όλα τα έξοδα είναι του ελληνικού κράτους χωρίς καμία επιβάρυνση των ξένων επισκεπτών.

Παραμένοντας στο υγειονομικό μέτωπο ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι οι κανονισμοί προστασίας και ασφάλειας που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες ισχύουν και για τους επισκέπτες της χώρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ενδυναμώνονται οι δομές υγείας στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ παράλληλα δίνεται προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ανθρώπων που εμπλέκονται με την τουριστική βιομηχανία, ακολουθώντας τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

«Γρήγορα» τεστ για τουρίστες και εργαζόμενους

Όπως ανέφερε, βάση για την φετινή περίοδο θα αποτελέσει το Πρωτόκολλο του 2020, με την προσθήκη της νέας γνώσης και εμπειρίας. Βασική διαφορά για την φετινή περίοδο, υπογράμμισε, αποτελούν τα «γρήγορα» τεστ και βεβαίως η ύπαρξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Τόνισε μάλιστα, ότι μετά την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης των πιο ευάλωτων, θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου και εκτίμησε ότι η διαδικασία θα αρχίσει πιθανότατα τον Μάιο. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται τακτικά σε τεστ. Οι τουρίστες από την άλλη πλευρά θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ και τα έξοδα ενδεχόμενης νοσηλείας για κορωνοϊό θα καλύπτονται και φέτος από το κράτος.

«Ευελπιστούμε να ανοίξουμε έως τις 14 Μαΐου. Έως τότε θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς, όπως θα το επιτρέπουν τα θέματα υγείας», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, διευκρινίζοντας ότι οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει τα πρωτόκολλά της από τις αρχές Απριλίου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει αρκετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, όπως πχ το Ισραήλ. «Είμαστε κάτι περισσότερο από αισιόδοξοι. Είμαστε έτοιμοι!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, ο υπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται επιμήκυνση προς το φθινόπωρο και τον χειμώνα στους κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά και σε προορισμούς ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος και επισήμανε ότι ήδη αυξάνεται η ζήτηση όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, όπως πχ στην Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή επισκεπτών από χώρες εκτός ΕΕ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ο στόχος είναι να μπορεί να έρθει όποιος επιθυμεί, με την τήρηση βεβαίως των προϋποθέσεων. Εξήγησε δε, ότι θα διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση και όσοι εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, όπως αυτά της Κίνας ή της Ρωσίας.

Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ακόμη ότι το καλοκαίρι θα επιτραπεί και η παρακολούθηση παραστάσεων και συναυλιών, υπό όρους, ενώ, σχετικά με εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, εξέφρασε την ελπίδα ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα αρθούν πολλοί από τους περιορισμούς που ισχύουν τώρα, τονίζοντας ωστόσο ότι κάποιοι περιορισμοί είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν και φέτος εν ισχύ.

Ερωτώμενος σχετικά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης, προκειμένου να λάβουν μέτρα εφόσον χρειαστεί και υπενθύμισε ότι πλέον υπάρχουν επιπλέον εργαλεία, όπως τα «γρήγορα» τεστ, αλλά και μεγαλύτερη εμπειρία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους.

Κληθείς να διακινδυνεύσει μια εκτίμηση σε ό,τι αφορά τις φετινές τιμές των τουριστικών προϊόντων, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αυξήσεις, καθώς η προσφορά θα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Αναφερόμενος όμως στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βοήθησαν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και, από την άλλη πλευρά, όσοι θέλησαν να αποεπενδύσουν, βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ