ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Πάνω από 1.400 μη κατοικήσιμα σπίτια - Οικίσκοι και τροχόσπιτα για τους πληγέντες

Σεισμός Ελασσόνα: Πάνω από 1.400 μη κατοικήσιμα σπίτια - Οικίσκοι και τροχόσπιτα για τους πληγέντες
INTIME NEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε 1.424 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι κατοικίες που έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας, Τρίτη 9 Μαρτίου, είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.486 κτίρια:

Από αυτές 3.106 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.424 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 92 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 36.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 55 από τις 103 αυτοψίες, ενώ σε 185 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 164 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «μια ημέρα μετά την επίσκεψή μας με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, έφθασαν οι πρώτοι 12 οικίσκοι»

Ο ίδιος αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η διανομή και εγκατάστασή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν με ασφάλεια και να είναι λειτουργικοί.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταφερθούν στην περιοχή προοδευτικά και άλλοι 28 οικίσκοι, ώστε να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό οι στεγαστικές ανάγκες των πληγέντων.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη μεταφερθεί και 40 τροχόσπιτα και, με εντολή του υπουργού, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν και άλλα 25, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη.

Χρειάστηκαν λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ώστε οι άνθρωποι σε περιοχές όπως το Δαμάσι, το Μεσοχώρι, το Ζάρκο, η Φαρκαδόνα και το Κουτσόχερο να δουν την περιουσία τους να χάνεται εξαιτίας του Εγκέλαδου.

Πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει και ζουν μέχρι και σήμερα σε πρόχειρα καταλύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ