ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Εκτενείς αναφορές στον ξένο τύπο

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Εκτενείς αναφορές στον ξένο τύπο
AP

Με εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφικά ντοκουμέντα ο ξένος τύπος κάνει αναφορά στα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Το Spiegel αναφέρεται στα επεισόδια στην Αθήνα σε δημοσίευμα με τίτλο:«Διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας – Αστυνομικοί τραυματίες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα», ενώ η Deutsche Welle παρουσιάζει επίσης δημοσίευμα της αριστερής εφημερίδας Junge Welt με τίτλο «Πολιτική με γκλοπ».

Με τη σειρά του το Associated Press περιγράφει τα επεισόδια όπως εκτυλίχθηκαν στην περιοχή σημειώνοντας ότι έγιναν με αφορμή τον προ ημερών ξυλοδαρμό ενός πολίτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταφέρει δε, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το BBC αναφέρεται στα επεισόδια σε δημοσίευμα με τίτλο «Επεισόδια στην Ελλάδα: Ένστολοι τραυματίες κατά τις διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας», παρουσιάζοντας παράλληλα το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα του spiegel

«Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζει σε ένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών τα χρόνια της χούντας, η οποία επέβαλλε τη πολιτική της με όπλα και αστυνομικά γκλομπ», γράφει η αριστερή εφημερίδα Junge Welt σε δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτική με γκλοπ».

ntoitse-vele.jpg
Η αναφορά της Deutsche Welle στην Junge Welt για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Η περιγραφή των επεισοδίων στο Αssociated press

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε να ηρεμήσει η κατάσταση την Τρίτη το βράδυ αφού νέοι που διαμαρτύρονταν για ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, επιτέθηκαν σε αστυνομικό», αναφέρει μεταξύ άλλων το Associated Press.

.

Το δημοσίευμα του associated press

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε έντονα τη βία κατά την πορεία. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές οι σκηνές βίας πρέπει να είναι οι τελευταίες», αναφέρεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει ως εξής:

»Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 5.000 ατόμων, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας, στη περιοχή της Νέας Σμύρνης. Εκατοντάδες νέοι έριξαν μολότοφ και πέτρες στην αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τους απωθήσει με κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες.

»Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν επίσης τις ταραχές.

»Η αστυνομία είπε ότι τραυματίστηκαν άλλοι δύο αξιωματικοί και 10 άτομα συνελήφθησαν με την υποψία ότι συμμετείχαν στις ταραχές. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματίες διαδηλωτές.

»Οι ταραχές προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες ζημιές στα σταθμευμένα οχήματα.

»Η πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης ήταν σε αντίδραση σε ένα περιστατικό την Κυριακή κατά την επιβολή των αστυνομικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας σε μια πλατεία στην ίδια περιοχή.

»Το βίντεο έδειχνε έναν αστυνομικό να χτυπάει επανειλημμένα με ένα γκλοπ έναν άντρα που δεν φαίνεται να έχει εμπλακεί σε απειλητική συμπεριφορά. Η αστυνομία είπε ότι οι αξιωματικοί είχαν δεχθεί επίθεση νωρίτερα από δεκάδες άτομα που τους αντιτάχθηκαν ενώ προσπαθούν να επιβάλουν πρόστιμα για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων.

»Παραγγέλθηκε έρευνα για το περιστατικό της Κυριακής» καταλήγει το δημοσίευμα.

Politico: «Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Αθήνα εν μέσω lockdown»

«Η αστυνομική βία αυξάνεται στην Αθήνα εν μέσω lockdown», διαπιστώνει το Politico σε δημοσίευμα με τίτλο:

«Η διαμαρτυρία στην Αθήνα κατά της αστυνομικής βαναυσότητας έλαβε βίαιη τροπή».

Στα επεισόδια αναφέρεται και ο γαλλικός τύπος με την εφημερίδα le Figaro να κάνει ρεπορτάζ με τίτλο:«Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αθήνα, ένας αστυνομικός τραυματίας», ενώ το France 24 σημειώνει στον τίτλο του:

«Συγκρούσεις στην Ελλάδα κατά τη διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία», υπογραμμίζοντας ότι:

«H διαμαρτυρία έρχεται σε συνέχεια μηνών οργής, από ελληνικά ΜΜΕ και από ακτιβιστές, για αρκετά περιστατικά που σχετίζονται με αστυνομική βία σε βάρος φοιτητών και αριστερών διαδηλωτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ