ΕΛΛΑΔΑ

Επανάσταση 1821: Επετειακό βίντεο από την πρεσβεία των ΗΠΑ με αφηγητή τον Τζέφρι Πάιατ

Επανάσταση 1821: Επετειακό βίντεο από την πρεσβεία των ΗΠΑ με αφηγητή τον Τζέφρι Πάιατ
Screen grab από βίντεο

Το πρώτο βίντεο της καμπάνιας «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας» δημοσίευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν όψει του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τον Τζέφρι Πάιατ να τονίζει πως η καμπάνια γιορτάζει όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν, αλλά και το δυναμικό μέλλον της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

«Καθώς η 25η Μαρτίου πλησιάζει, είμαστε ενθουσιασμένοι που δημοσιεύουμε το πρώτο βίντεο από την καμπάνια 'ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας'» αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο βίντεο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναδεικνύει την ιστορική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, το κοινό πάθος τους για τη δημοκρατία, τις αξίες που τις ενώνουν και τις κάνουν πιο ισχυρές.

«Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σφυρηλατήθηκε πριν από 200 χρόνια. Ήδη από το 1821, ο πόλεμος των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους, πυροδότησε μία από τις πρώτες διαφωνίες γύρω από την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ. Η νεαρή χώρα μας παρακολουθούσε τους Έλληνες αγωνιστές και οι Αμερικανοί φιλέλληνες υποστήριζαν ότι για να εκπληρωθεί η δημοκρατία μας, η Αμερική θα έπρεπε να βοηθήσει τους Έλληνες.

»Ο Τόμας Τζέφερσον, πρώτος υπουργός Εξωτερικών και τρίτος πρόεδρος, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, τον πνευματικό αρχιτέκτονα της ελληνικής ανεξαρτησίας, προσφέροντας του την υποστήριξη της Αμερικής στους Έλληνες αγωνιστές της ελευθερίας. Αμερικανοί Φιλέλληνες, όπως ο Σάμουελ Γκρίντλεϊ Χάου, ο Γουίλιαμ Ουάσιγκτον και ο Τζορτζ Τζάρβις άφησαν τις εστίες τους στην Αμερική για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών της ελευθερίας.

»Πίσω, στη νεαρή μας χώρα, ιδρύονται φιλελληνικές επιτροπές, με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες. Πρόκειται για το πρώτο πραγματικό πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας της Αμερικής.

»Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στάθηκαν πλάι-πλάι για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στα δημοκρατικά μας ιδανικά. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, δύο Παγκόσμιων Πολέμων και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και σήμερα συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας» αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ.

Εστιάζοντας στην καμπάνια της πρεσβείας «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», ο Τζέφρι Πάιατ δηλώνει ενθουσιασμένος.

Επισημαίνει πως με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στους εορτασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τα 200 χρόνια της επανάστασης και σημειώνει ότι βασισμένη στη «Φιλία», η καμπάνια γιορτάζει όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν, αλλά και το δυναμικό μέλλον της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

«Και κυρίως να προσεγγίσουμε τους νέους που είναι τόσο σημαντικοί για την οικοδόμηση του μέλλοντος της οικονομίας αυτής της χώρας. Αλλά επίσης και για το μέλλον των δεσμών των δύο δημοκρατιών μας» υπογραμμίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Η καμπάνια θα έχει διάρκεια ενός έτους και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που αναδεικνύουν την ιστορική σχέση των δύο χωρών και τους δεσμούς που τις συνδέουν: Δημοκρατία, συνεργασία και κοινές αξίες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ