ΕΛΛΑΔΑ

Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ για την εκκένωση της πρυτανείας

Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ για την εκκένωση της πρυτανείας
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 6 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες εξελίχθηκε ομαλά, ενώ οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Να σημειωθεί πως το κτήριο βρισκόταν υπό κατάληψη για 17η ημέρα, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένη πορεία φοιτητών.

Κυβερνητικές πηγές για την εκκένωση της πρυτανείας

Την απόδοση του πανεπιστημίου σε αυτούς που ανήκει, δηλαδή στους φοιτητές και στους καθηγητές του ΑΠΘ, προτάσσουν από την κυβέρνηση με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης της πρυτανείας. Άλλωστε από τη διαδικασία της ταυτοποίησης προκύπτει ότι τα 14 από τα 33 άτομα που προσήχθησαν δεν ήταν φοιτητές, ούτε έχουν την παραμικρή σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στον αντίποδα οι υπόλοιποι 19 δήλωσαν φοιτητές.

Όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece, από τα ευρήματα της επιχείρησης παρουσιάζει ενδιαφέρον το πανό που είχαν αναρτήσει οι πρωταγωνιστές, που δείχνει ότι η κατάληψη έγινε με αφορμή τον πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Επιπλέον κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα, και επρόκειτο για μια επιχείρηση που ολοκληρώθηκε ομαλά.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης η κατάληψη στην πρυτανεία είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο και επιπλέον οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες, καθώς δεν υπήρχε καμία διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Μολότοφ στον Λευκό Πύργο

Εντωμεταξύ, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ έριξαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο τμήμα ασφαλείας Λευκού Πύργου επί της οδού Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στη σκοπιά του τμήματος, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Οι δράστες αναζητούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ