ΕΛΛΑΔΑ

Κυπριακό - Αναστασιάδης προς Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στη Γενεύη

Κυπριακό - Αναστασιάδης προς Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στη Γενεύη
AP Photo/Petros Karadjias

Την ανάγκη παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον Ευρωπαίων ηγετών κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας -και κύριο αντικείμενο ήταν η προετοιμασία του σκέλους της ημερήσιας διάταξης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη στρατηγική αυτή συζήτηση, στη βάση και της έκθεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να πράξει τα όσα της αναλογούν. Επανέλαβε, δε, ειδικότερα την έντονη ανησυχία της Λευκωσίας σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως για να μπορέσει να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, κάτι που άλλωστε είναι το ζητούμενο για όλους, θα πρέπει πρώτα η χώρα αυτή να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή της για κάτι τέτοιο, να απέχει από προκλήσεις -μεταξύ άλλων εντός των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών αλλά και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων- και να επιδείξει ειλικρινή διάθεση για επίλυση των όποιων διαφορών με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε [ο Ν.Αναστασιάδης] πως η τουρκική πλευρά δυστυχώς δεν εργάζεται εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας των απαραίτητων εκείνων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αντίθετα, φαίνεται να επιμένει στο απαράδεκτο αφήγημά της περί λύσης δυο κρατών, το οποίο αντιβαίνει κατάφορα τα ίδια τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο.

Η ΕΕ να είναι παρούσα στη Γενεύη και να συνδράμει

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πενταμερούς του Απριλίου στη Γενεύη -υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ- και υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα και να συνδράμει στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

«Η συμμετοχή της ΕΕ επιβάλλεται και από το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ» επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η οποία να αποσκοπεί σε λύση του Κυπριακού.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και να οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που είχαν επαναβεβαιωθεί στην κοινή συνάντηση του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κυριάκου Κούσιου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ