ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 1.722 σπίτια - Οικίσκους περιμένουν οι σεισμόπληκτοι

Σεισμός Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 1.722 σπίτια - Οικίσκους περιμένουν οι σεισμόπληκτοι
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Τον αριθμό των 1.722 έφθασαν οι κατοικίες που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες στον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 4.707 κτίρια: Από αυτές 4.203 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.722 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 136 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 47 προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 63 από τις 126 αυτοψίες, ενώ σε 230 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 196 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 1.280 αυτοψίες στο Δήμο Φαρκαδόνας του Νομού Τρικάλων, 1.256 στο Δήμο Τυρνάβου, 1.450 στο Δήμο Ελασσόνας, 364 στο Δήμο Λαρίσης και 46 στο Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λαρίσης. Επιπλέον, 161 αυτοψίες έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, 62 στο Δήμο Τεμπών, 19 στο Δήμο Αγιάς και 69 στο Δήμο Μετεώρων.

Στο επίκεντρο το πρόβλημα της στέγασης των σεισμόπληκτων

Τουλάχιστον 120 οικίσκοι αναμένονται να εγκατασταθούν για τους σεισμόπληκτους των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οικίσκοι αναμένεται να φτάνουν σταδιακά από το υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και ειδικά εκεί όπου τα προβλήματα στέγασης είναι μεγάλα λόγω του σεισμού.

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μέχρι στιγμής, στις περιοχές υπάρχουν 40 τροχόσπιτα, αλλά και 24 οικίσκοι για τις ανάγκες των ανθρώπων που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα, με τη ροή της τροφοδοσίας να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν διασφαλιστεί οι ανάγκες σε φαγητό και πόσιμο νερό για όλους, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και υπνόσακοι για την προστασία των σεισμόπληκτων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν εγκαταστήσει επιπλέον 400 σκηνές, επισημαίνοντας πως υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μαζί με το υπουργείο Υποδομών για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που εντοπίζονται».

Αναφορικά με τις πρώτες αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη των πληγέντων, ο κ. Αγοραστός είπε πως έχει δοθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών το ποσό των 300.000 ευρώ στους δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη, για τα πρώτα έξοδα των νοικοκυριών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των κατοίκων, ώστε να προχωρήσουν στην επισκευή ή την ανακατασκευή των σπιτιών, μετά και την ολοκλήρωση των τελικών ελέγχων των κατοικιών από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ