ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο την ώρα της συμφωνίας για το προσφυγικό

Η Τουρκία βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο την ώρα της συμφωνίας για το προσφυγικό
τουρκικό σκάφος (φωτογραφία αρχείου) EPA/TOLGA BOZOGLU

Σε άλλη μια πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα, την ώρα που στις Βρυξέλλες γινόταν σκληρό παζάρι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ΝΑVTEX 226/16, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό (Υ/Γ-Ω/Γ) πλοίο του τουρκικού ΠΝ ÇESME (Α-599) θα εκτελέσει έρευνες από 21 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2016 σε μεγάλη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.

Η περιοχή που δεσμεύει, βρίσκεται εντός των μονίμων πεδίων βολής (ΨΑΘΟΥΡΑΣ και ΑΝΔΡΟΥ) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας οι περιοχές των οποίων έχουν δεσμευτεί με NAVTEX της ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας για όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του militaire.gr.

tsesme1
tsesme2

Πηγή: Militaire.gr

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά εντός του 2016 που η Τουρκία εκδίδει NAVTEX για την ίδια περιοχή. Είχε προηγηθεί η NAVTEX 119/16 για έρευνες από 16-28 Φεβ 2016. Πάντως, κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμενης NAVTEX το ÇESME δεν εμφανίστηκε.

Το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώνεται την ώρα που Ευρώπη και Τουρκία αποφάσισαν να δώσουν από κοινού τη «μάχη» για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, με την Άγκυρα πάντως να κρατά τα τρία «κλειδιά» για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Τουρκία, αφενός πρέπει να ανακόψει τις ροές Σύρων προσφύγων στα σύνορά της με τη Συρία και ταυτόχρονα να αποτρέψει τις παράνομες, αλλά οργανωμένες αποστολές από τα παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά "χτυπώντας" τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Από την Άγκυρα εξαρτάται επίσης εάν θα είναι ουσιώδης και αποτελεσματικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αποτροπή μετακίνησης προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, καθώς η γειτονική χώρα εξακολουθεί, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τις γκρίζες ζώνες να μην επιτρέπει στις ΝΑΤΟϊκες ναυτικές δυνάμεις να περιπολούν όπου είναι απαραίτητο και τις περιορίζει, μέχρι τώρα, στην περιοχή γύρω από τη Λέσβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ