ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2021: Οι ανατροπές και οι αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2021: Οι ανατροπές και οι αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανατροπές κρύβουν για τους μαθητές οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, με τη νέα προσθήκη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής να… φρενάρει την εισαγωγή φοιτητών με πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι επιδόσεις των υποψηφίων θα ορίζουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό την Ελάχιστη Βάση, με τα ιδρύματα να έχουν και αυτά με τη σειρά τους ενεργό ρόλο στον «κόφτη» επιτυχόντων με βαθμολογίες 3 και 4.

Και για όσους μείνουν εκτός ΑΕΙ φέτος, υπάρχει το παράλληλο μηχανογραφικό που επιτρέπει την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Τι αλλάζει όμως φέτος για τους υποψήφιους;

  • Το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα επιλέξει έναν συντελεστή από τον οποίο θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του, ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να εισαχθεί στο τμήμα κάποιος υποψήφιος.
  • Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Παιδείας στα Ιδρύματα, μεταξύ του εύρους των συντελεστών που έχει ορίσει η πολιτική ηγεσία. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα προκύψει από αυτόν τον συντελεστή επί του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ως εύρος συντελεστών από το 0,8 έως το 1,20. Για παράδειγμα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με μέσο όρο επίδοσης τα 11.100 μόρια (σ.σ.: σύμφωνα με τις περσινές βαθμολογίες) θα κυμανθεί από 8.800 μόρια (0,80) έως 13.680 (1,20).
  • Εφόσον τα πανεπιστήμια απαντήσουν στο υπουργείο Παιδείας, και πριν από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, θα εκδοθεί κατάλογος με τον συντελεστή που έχει επιλέξει κάθε τμήμα, ώστε να οριστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οποιο τμήμα δεν αποστείλει συντελεστή, θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.
  • Μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τον αριθμό εισακτέων στα ΑΣΕΙ, στις ΑΣΣΥ, στη ΣΣΑΣ, στις Αστυνομικές Σχολές και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων και μέχρι τις 31 Μαΐου τον αριθμό εισακτέων σε όλα τα Ιδρύματα.
  • Μετά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, βάσει των συντελεστών που έχουν ορίσει τα Ιδρύματα και των επιδόσεων των υποψηφίων. Ο υποψήφιος, οι επιδόσεις του οποίου είναι χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (σ.σ.: στο παράδειγμα του 1ου επιστημονικού πεδίου το ελάχιστο όριο, βάσει της περσινής βαθμολογίας, θα ήταν 8.800 μόρια), δεν θα μπορεί να εισαχθεί σε κανένα τμήμα.

    Σημειώνεται ότι φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογήσεις όχι μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις δοκιμασίες, τα οποία με τη σειρά τους έχουν Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με εύρος συντελεστών από 0,7 έως 1,10.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ