ΕΛΛΑΔΑ

Αδειάζουν τα νησιά από πρόσφυγες - Μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα

Αδειάζουν τα νησιά από πρόσφυγες - Μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα
Έφθασαν οι πρώτοι 350 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο της Λάρισας, οι οποίοι αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τον Πειραιά EUROKINISSI

Αρχίζει η επιχείρηση εκκένωσης όλων των νησιών. Μέχρι αύριο το βράδυ θα μεταφερθούν σχεδόν εξ’ολοκλήρου από τα νησιά στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι μέχρι αύριο το βράδυ. Τα πλοία θα τους παραλαμβάνουν και στη συνέχεια θα τους μεταφέρουν στον Σκαραμαγκά, τον Βόλο και την Καβάλα και από εκεί θα τους παραλαμβάνουν λεωφορεία όπου θα τους πηγαίνουν σε νέες δομές φιλοξενίας που έχει κατασκευάσει ο στρατός.

Με μέριμνα των ενόπλων δυνάμεων κατασκευάστηκαν και επίκειται η άμεση ενεργοποίηση 3 νέων δομών φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας (χωρητικότητας 1.600 ατόμων), στη Φιλιππιάδα Θεσπρωτίας (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) και στα Δολιανά Ιωαννίνων (χωρητικότητας 400 ατόμων).

Την ίδια ώρα έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ