ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Καθαράς Δευτέρας: Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Καιρός Καθαράς Δευτέρας: Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολο θα είναι σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και του καιρού, αφού προβλέπεται άστατος με τοπικά έντονα φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 θα επικρατήσει άστατος καιρός. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά μέχρι τα 900 μέτρα κατά μέσο όρο, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 17, στη Θεσσαλία από 4 έως 1 βαθμούς, στην Ήπειρο από 2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 15, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ και ενδεχομένως στον Κορινθιακό 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5, που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς, ενώ το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι, κυρίως στα ανατολικά, μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα κι από τα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 και στη Θράκη έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -03 (μείον) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, ενώ μέχρι τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά πιθανώς πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι να είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 και στα βόρεια έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα νότια και από το μεσημέρι και στα βόρεια. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ