ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο στοιχίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο στοιχίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στις λαϊκές αγορές αλλά και τη Βαρβάκειο αγορά που είναι σήμερα ανοικτές έσπευσαν αρκετοί καταναλωτές προκειμένου να προμηθευτούν τα τελευταία εδέσματα για το γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη από χθες πλήθος κόσμου να επισκέπτεται από το πρωί τη Βαρβάκειο αγορά για να κάνει τα ψώνια του παρά τον χιλιομετρικό περιορισμό στις μετακινήσεις.

Χαλβάς, ταραμάς θαλασσινά και κάθε είδους εδέσματα θα βρίσκονται και φέτος σε κάθε ελληνικό τραπέζι καθώς και οι τιμές τους θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα ή θα είναι λίγο χαμηλότερες.

Εξάλλου, η κίνηση χθες στη Βαρβάκειο αγορά, όπως επιβεβαίωσε στο CNN Greece και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Σπύρος Κοράκης ήταν φέτος αυξημένη, παρά την πανδημία.

Όπως είπε, οι τιμές είναι φέτος μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/03/14/258158/photos/snapshot/varvakeios-agora5.jpg

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

• Τα χταπόδια και τα μικρά καλαμάρια ξεκινούν από 5 με 6 ευρώ και τα μεγάλα έως 12 με 15 ευρώ.
• Οι γαρίδες από 7 ευρώ και οι μεγάλες στα 12 έως 18 ανάλογα με το μέγεθος.
• Οι σουπιές 7 με 12 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά σήμερα στις 19:00, όπως και όλα τα Σαββατοκύριακα στο εξής.

Η Βαρβάκειος αγορά θα παραμείνει ανοιχτή σήμερα μέχρι τις 18:00.

Η αγορά στη Θεσσαλονίκη

Περιορισμένη ήταν χθες η κίνηση στην υπαίθρια αγορά «Καπάνι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία θα λειτουργεί κανονικά από νωρίς το πρωί σήμερα, μέχρι και τις 4 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Κανονικά λειτουργούν σήμερα, οι λαϊκές αγορές στον νομό, οι φούρνοι, τα ιχθυοπωλεία και άλλα συγκεκριμένα καταστήματα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς να συνωστίζονται.

Στο «Καπάνι» λειτουργεί το 20%-30% των καταστημάτων εντός της αγοράς, σε σύνολο 250 καταστημάτων, συνεπεία των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης της covid-19 και «εάν δεν υπήρχε ο έκτακτος περιορισμός των δύο χιλιομέτρων, εκτιμώ ότι θα είχαμε αυξημένη κίνηση», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταστηματάρχης στο «Καπάνι» Άρης Ανδρεάδης, προσθέτοντας «υπάρχει κίνηση, αλλά είναι σημαντικά περιορισμένη σε ποσοστό άνω του 50% συγκριτικά με άλλες χρονιές».



Οι τιμές, όπως επισήμανε, κινούνται στα περσινά επίπεδα, αν όχι χαμηλότερες και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα θράψαλα κοστίζουν 6-8 ευρώ/κιλό, οι γαρίδες 7 ευρώ/κιλό, τα μύδια με κέλυφος 3 ευρώ/κιλό και στα σακουλάκια 4-5 ευρώ/κιλό, οι σουπιές 8-10 ευρώ/κιλό, τα καλαμαράκια στα 12-18 ευρώ/κιλό και το χταπόδι στα 10-16 ευρώ/κιλό.
Στο μεταξύ, με σημερινή κοινή του ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας και Θράκης και το Σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», ενημερώνουν ότι και αύριο Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές θα διεξαχθούν κανονικά στο νομό.

Σημειώνουν δε ότι η λειτουργία τους θα γίνει με τους περιορισμούς, που προβλέπονται λόγω covid-19, δηλαδή με το 50% των πωλητών, προκειμένου να υπάρχει η απόσταση των πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά.

Ανοιχτά θα είναι επίσης την Καθαρά Δευτέρα, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και μίνι μάρκετ.

Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, στέλνοντας τον κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ