ΕΛΛΑΔΑ

Ζέρβας: Ηθικό μας χρέος η μνήμη να μείνει άσβεστη για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Ζέρβας: Ηθικό μας χρέος η μνήμη να μείνει άσβεστη για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην εκδήλωση της 21ης Ιανουαρίου για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Την ημέρα αυτή η Θεσσαλονίκη θυμάται. Είναι μια μέρα που κανείς μας δεν ξέχασε», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την αναχώρηση της πρώτης αμαξοστοιχίας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί 50.000 περίπου Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

«Σαν σήμερα, Δευτέρα 15 Μαρτίου 1943, όταν ένα τρένο με 2.400 Θεσσαλονικιούς Εβραίους ξεκινούσε από εδώ με προορισμό τη μακρινή Πολωνία. Ένα τρένο του θανάτου με επιβάτες που δεν γνώριζαν πού οδηγούνταν, που δεν γνώριζαν ότι δεν είχαν επιστροφή» τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Ζέρβας.

«Σήμερα, 78 χρόνια μετά, είναι ηθικό μας χρέος η μνήμη αυτή να μείνει άσβεστη. Οι μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος έχουν πια ως αποτέλεσμα ότι η εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο του νου και της καρδιάς μας» προσθέτει ο δήμαρχος και αναρωτιέται πώς θα ήταν σήμερα η πόλη, αν εκείνη η γενιά και οι απόγονοί της ζούσαν και δημιουργούσαν εδώ.

Η Πορεία Μνήμης, με την οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται η επέτειος από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί φέτος λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Για να τιμήσει τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ο Δήμος μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) προετοίμασε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο «15 Μαρτίου 1943: Ποτέ ξανά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ