ΕΛΛΑΔΑ

Φάκελος AstraZeneca: Ο φόβος των θρομβώσεων και οι διαβεβαιώσεις – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Φάκελος AstraZeneca: Ο φόβος των θρομβώσεων και οι διαβεβαιώσεις – Τι θα κάνει η Ελλάδα
Olivier Chassignole, Pool via AP, File

Παράλληλα με τις υφιστάμενες δυσκολίες στην ανοσοποίηση του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό, οι αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έρχονται να προκαλέσουν νέο γύρο ανησυχίας γύρω από την πανδημία και τη διαχείρισή της.

Η απόφαση όλο και περισσότερων χωρών -18 μέχρι στιγμής- να «παγώσουν» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα εξαιτίας της αναφοράς περιπτώσεων θρομβώσεων έχει προκαλέσει, όπως είναι λογικό, προβληματισμό και στη χώρα μας.

Κι ενώ σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών με κεντρικό της θέμα, όπως φαίνεται, την ασφάλεια του αγγλοσουηδικού εμβολίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με σημερινή του παρέμβαση, συνιστά ψυχραιμία.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα. «Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε.

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Το CNN Greece επικοινώνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, η οποία συνιστά: «ψυχραιμία, ψυχραιμία και ψυχραιμία».

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 είπε: «Αυτή τη στιγμή η οδηγία είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Προφανώς αν υπάρξει νεότερη οδηγία θα επαναξιολογηθεί η στάση μας».

Πληροφορίες από μερίδα επιστημόνων πάντως, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, με φόντο το βρετανικό Brexit. Μην ξεχνάμε ότι η Astra Zeneca, είναι βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Οι ίδιοι κύκλοι επίσης, αναφέρουν ότι ο θόρυβος για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αν και ξεκίνησε από τη Δανία και την Αυστρία, έλαβε διαστάσεις κυρίως λόγω της Γερμανίας.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΕΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο EMA, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Ωστόσο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Πάντως, η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου, για να ακολουθήσουν η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναβάλλει επίσης τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Astra Zeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου. Η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά σειρά περιστατικών αναφορικά με επεισόδια θρόμβων αίματος σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα, ενώ και η Σουηδία προστέθηκε σήμερα στο κλαμπ των χωρών αυτών.

«Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του», επεσήμανε η υπηρεσία.

Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων μερικές ημέρες αφότου εμβολιάσθηκε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο- επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.

Δερμιτζάκης: Καλώς συνεχίζει η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού απέχουν πολύ από το να δημιουργούν ανησυχία, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε μιλώντας στον Σκάι και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ