ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σκληρή μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει το αγοράκι που έπεσε σε βαρέλι με νερό

Κρήτη: Σκληρή μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει το αγοράκι που έπεσε σε βαρέλι με νερό
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χαλκιαδάκης Νίκος

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) το τρίχρονο αγοράκι που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του χθες, Τετάρτη, το απόγευμα μέσα σε βαρέλι με νερό.

Το παιδί δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή του, με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, να χαρακτηρίζει φτωχή την ανταπόκρισή του στην πολλαπλή υποστήριξη που δέχεται με όλα τα μέσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όταν διακομίστηκε το αγοράκι στο ΠΑΓΝΗ εμφάνιζε υποθερμία (28 βαθμοί κελσίου) και μυδρίαση.

«Τέθηκε άμεσα σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, τοποθετήθηκαν συσκευές επαναθέρμανσης, δόθηκαν τα ενδεδειγμένα αγγειοδραστικά φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά, παράγωγα αίματος, καθώς και λοιπή φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση, γαστροπροστασία)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι το παιδί βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων, γίνεται κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος των οργανικών συστημάτων και υποστηρίζεται πολλαπλώς, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης συνδρόμου μετά από ανακοπή.

«Παρά την πολλαπλή υποστήριξη με όλα τα μέσα, η ανταπόκριση του ασθενή είναι φτωχή. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού οι οποίοι ενημερώθηκαν για την βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παράλληλα, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, παρατίθεται το χρονικό της μάχης του τρίχρονου αγοριού.

Όπως αναφέρεται, το αγόρι από χωριό του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων προσκομίστηκε στις 16:17 χθες, Τετάρτη, στο Κέντρο Υγείας Χάρακα με ιδιωτικό μέσο, χωρίς σφυγμό και αναπνοή.

«Άμεσα ξεκίνησε προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σύμφωνα με τα πρωτόκολλα APLS από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες και σαράντα λεπτά χωρίς κανένα σημάδι ανάταξης» επισημαίνεται.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τη διακοπή της προσπάθειας ανάταξης και κατά τη διάρκεια της τυπικής διαδικασίας, το ιατρικό προσωπικό, σε μια ύστατη προσπάθεια, ξεκίνησε εκ νέου προσπάθεια ανάταξης μετά την ανίχνευση ηλεκτρικής δραστηριότητας.

«Άμεσα έγινε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και τη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ και ξεκίνησε η διακομιδή, συνοδεία γενικού ιατρού και παιδιάτρου του Κ.Υ Χάρακα» αναφέρει η ανακοίνωση που καταλήγει:

«Το περιστατικό μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ από την Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία παρέλαβε το περιστατικό στο ύψος της διασταύρωσης για Πεζά στις 20:44. Κατά τη διάρκεια της διακομιδής, η ιατρός αναισθησιολόγος της Κινητής Μονάδας ΕΚΑΒ και οι ιατροί του ΚΥ διασωλήνωσαν το παιδί και συνέχισαν την εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ, σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα. Το περιστατικό παραδόθηκε στο ΠΑΓΝΗ στις 21:30 με 120 σφίξεις, με υποβοηθούμενη αναπνοή και τέθηκε άμεσα σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».

Το παιδάκι είχε διαφύγει της προσοχής των γονιών του την ώρα που βρισκόταν έξω από το σπίτι τους. Μόλις οι γονείς αντιλήφθηκαν την απουσία του το αναζήτησαν μαζί με άλλους συγγενείς, για να το εντοπίσουν τελικά μέσα σε βαρέλι με νερό χωρίς τις αισθήσεις του.

Οι ίδιοι οι γονείς το μετέφεραν εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Χάρακα. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως το παιδί πνίγηκε και για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία που προχώρησε σε αυτοψία στο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ