ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τατούλης διεκδικεί 291.924 ευρώ από το Δημόσιο

Ο Τατούλης διεκδικεί 291.924 ευρώ από το Δημόσιο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του πρώην βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρου Τατούλη, που ζητά να αναγνωριστεί η υποχρέωση του δημοσίου να του καταβάλει 291.924 ευρώ.

Το ποσό αυτό διεκδικεί ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007.

Ειδικότερα ο Πέτρος Τατούλης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε την αγωγή του με την οποία διεκδικεί:

1) Το ποσό των 281.924 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007 και επικουρικά (δηλαδή εάν δεν γίνει από το ΣτΕ δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος) ζητάει το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την «έκτακτη παροχή» του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης και

2) Το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει την βουλευτική αποζημίωσή του.

Η αγωγή του κ. Τατούλη τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όσο και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απορρίφθηκε διότι κρίθηκε ότι δεν υπήρξε παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να αναβαθμίσουν τις αποδοχές του για την επίμαχη τριετία, καθώς δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση σε βάρος των βουλευτών, αφού είναι διαφορετική η επαγγελματική εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

Ακόμη, κρίθηκε ότι η μη αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης δεν παραβιάζει καμία συνταγματική διάταξη.

Ούτε όμως -σύμφωνα με την δευτεροβάθμια απόφαση- τίθεται θέμα παραβίασης του άρθρου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η σχετική διάταξη απαιτεί ως προϋπόθεση την στέρηση της περιουσίας του, περίπτωση όμως που δεν συντρέχει στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ούτε παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις όπως είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Οικουμενική Διακήρυξη, κ.λπ.

Η αίτηση αναιρέσεως του κ. Τατούλη συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν στο ΣτΕ και άλλα ανάλογα αιτήματα μικρής ομάδας βουλευτών, μετά από απόρριψη των αγωγών τους από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ