ΕΛΛΑΔΑ

Συρία: Πέντε νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Χαλέπι

Συρία: Πέντε νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Χαλέπι
Δέκα χρόνια «μετρά» ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Hassan Ammar, File

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από επίθεση πυροβολικού των δυνάμεων που υποστηρίζει η Δαμασκός κατά νοσοκομείου στο Χαλέπι, βορειοδυτικά της Συρίας -όπου τουρκικές και συμμαχικές τους τοπικές δυνάμεις έχουν περιοχές υπό τον έλεγχο τους.

Από το βομβαρδισμό στην πόλη Αλ Αταρίμπ σκοτώθηκε ένα παιδί, όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, είχαν προηγηθεί τουρκικά πλήγματα κατά κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες, σύμφωνα με εδρεύουσα στη βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε στρατιωτικές θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων [σ.σ. κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι ένοπλες κουρδικές παρατάξεις] στο χωριό Σάιντα, κοντά στην πόλη Άιν Ίσα» σύμφωνα με την οργάνωση.

«Πρόκειται για την πρώτη επιδρομή από την επιχείρηση ‘Πηγή της Ειρήνης’», που εξαπέλυσε τον Οκτώβριο του 2019 η Άγκυρα και συριακές οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της εναντίον των ΣΔΔ στη βόρεια Συρία, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας από το καθεστώς της Δαμασκού, έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή πολλών περιφερειακών και διεθνών παραγόντων.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 388.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ