ΕΛΛΑΔΑ

Πελώριο σύννεφο σκόνης 800 χιλιομέτρων «καθ' οδόν» από την Αφρική προς την Ελλάδα

Πελώριο σύννεφο σκόνης 800 χιλιομέτρων «καθ' οδόν» από την Αφρική προς την Ελλάδα

Τη στιγμή που νέο κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις, το πρόγραμμα γεωσκόπησης Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει μία άκρως εντυπωσιακή εικόνα ενός πελώριου σύννεφου σκόνης που κατευθύνεται από την Αφρική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το σύννεφο σκήνος είνα μήκους 800 χιλιομέτρων και διασχίζει τη Μεσόγειο από την έρημο Σαχάρα με κατεύθυνση την Ελλάδα και τα νότια Βαλκάνια.

Ένα αναλογο «κύμα« σκόνης είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα το Φεβρουάριο.

Οι βροχές, οι σποραδικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, ενώ πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων υπάρχει κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά (πλην Ανατολικής Στερεάς και Ανατολικής Πελοποννήσου), στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και στη Δυτική Μακεδονία.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ