ΕΛΛΑΔΑ

Έμποροι προς Σταϊκούρα: Λύση τώρα για αδιάθετο εμπόρευμα, επιταγές, ενοίκια και ρευστότητα

Έμποροι προς Σταϊκούρα: Λύση τώρα για αδιάθετο εμπόρευμα, επιταγές, ενοίκια και ρευστότητα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ η χαμένη εκπτωτική περίοδος επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Με αφορμή το εκρηκτικό αυτό μείγμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καταθέτοντας κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαραίτητη ρευστότητα, ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη - προμηθευτή.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

«Πρόταση μας είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Καφούνης.

Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.

Επιπροσθέτως, ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ