ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου: Οι ηγέτες, η παρέλαση, οι εκδηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου: Οι ηγέτες, η παρέλαση, οι εκδηλώσεις
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου που φέτος θα γίνει διαφορετικά, τόσο γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όσο και εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο λαμπρός αλλά χωρίς κοινό, λόγων των μέτρων κατά της πανδημίας, εορτασμός θα γίνει παρουσία και ξένων επίσημων προσκεκλημένων, ενώ διαφορετική θα είναι και η παρέλαση, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει έφιππους αλλά και πτήσεις γαλλικών Rafale.

Οι ηγέτες

Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαΐλ Μισούστιν, με τους οποίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις.

Επίσης έχει προσκληθεί και αναμένεται ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ενώ εξαιτίας των εξελίξεων με τον κορωνοϊό στη Γαλλία, όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα παραστεί τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Η παρέλαση

Στη στρατιωτική παρέλαση θα μετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώμματος.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήμα από συμμαχικές χώρες, δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια του briefing. «Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέλαση θα περιλαμβάνει έφιππους με παραδοσιακές στολές, όπως και ότι σχεδιάζεται η συγκρότηση φάλαγγας ιστορικών τμημάτων, που θα προηγηθεί, με τα ιστορικά λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης στην «κορυφή».

Υπενθυμίζεται ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τη δημόσια τηλεόραση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα, στο ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εκεί θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ξένων ηγετών, με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821.

Το βράδυ της Τετάρτης θα παρατεθεί επίσημο δείπνο στους ξένους προσκεκλημένους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ