ΕΛΛΑΔΑ

«Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών τουλάχιστον με μία δόση

«Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών τουλάχιστον με μία δόση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Manu Fernandez, File

Άνω του ενός εκατομμυρίου πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλέον τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 23 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Σήμερα ξεπεράσαμε το 1.000.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον με μία δόση. 1.000.000 βήματα πιο κοντά στην Ελευθερία» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι 470.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Τρίτη.

Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις.

Εμβολιασμός ευπαθών ατόμων Ομάδας Α

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Ομάδα Α) και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.

Επίσης την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Ποιες ομάδες πληθυσμού ακολουθούν

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Τον Μάιο ακολουθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα της Ομάδας Β, ενώ μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Παράλληα, για πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημειώνοντας ότι κατά 98% οι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Ομάδα Α), οι εμβολιασμοί των οποίων άρχισαν τη Δευτέρα, αφορά τις εξής κατηγορίες ασθενών:

Μεταμόσχευση

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. 'Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

Νεφρική ανεπάρκεια

Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

Κυστική Ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου

Διάμεση πνευμονοπάθεια

Σοβαρή καρδιακή νόσος

Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)

Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)

Πνευμονική Υπέρταση

Σοβαρή ηπατική νόσος

Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση

Ανοσοκαταστολή

Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου - υψηλού κινδύνου

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

Άλλα νοσήματα

Σύνδρομο Down

'Αλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

Λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvoliogov.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ