Ηλεκτρονικά πλέον η αίτηση και έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
Ανανεώθηκε:
Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται από σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου, μέσω του gov.gr, η υποβολή αίτησης χορήγησης και η παραλαβή αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης από πολίτες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Ειδικότερα, οι πολίτες εισέρχονται στην πλατφόρμα poiniko.services.gov.gr, ταυτοποιούνται με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και αιτούνται την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου, το οποίο θα εκδίδεται ύστερα από λίγες ημέρες. Μόλις το αντίγραφο ποινικού μητρώου είναι έτοιμο, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται με SMS ή e-mail ώστε να το παραλάβουν από τη θυρίδα τους στο gov.gr.
Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ η διασυνδέσεις μεταξύ των μητρώων συντελέστηκαν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι Γενικοί Γραμματείς Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα διαδικασία απαιτούσε είτε δύο αυτοπρόσωπες παρουσίες του πολίτη στην οικεία/πλησιέστερη Εισαγγελία (μία για την αίτηση και μία για την παραλαβή), είτε μία μοναδική αυτοπρόσωπη παρουσία για την ενεργοποίηση ειδικών κωδικών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και ηλεκτρονικής παραλαβής αντιγράφων ποινικού μητρώου.
Κλείνουν παραδρόμους για δύο ώρες οι αγρότες στο μπλόκο του Μπράλου - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
09:20
Οι υβριδικές Porsche 911 θέλουν προσοχή αν παραμείνουν ακίνητες για πολλές μέρες
09:15
Ουκρανία: Σύνοδο της Συμμαχίας των Προθύμων στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι προανήγγειλε ο Μακρόν
09:12
«Βουτιά» έκανε ο υδράργυρος στην Κεντρική Μακεδονία - Στις Σέρρες η χαμηλότερη θερμοκρασία
09:06