ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από τη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Εντυπωσιακές εικόνες από τη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης ο μεγαλοπρεπής εορτασμός και η στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ξένων ηγετών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 06:21 με 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων, Γεώργιου Κωστίδη.

Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των Eνόπλων Δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος:

- Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
- Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
- Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)
- Έφιππο τμήμα.
- Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.
- Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.
- Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).
- Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».
- Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
- Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ημέρα θα κλείσει στις 18:41 με την επίσημη υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν από το πυροβολείου του Λυκαβηττού οι τελευταίες 21 χαιρετιστήριες βολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ