ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Στις 12 Απριλίου το λιανεμπόριο, όχι νωρίτερα

Σαρηγιάννης: Στις 12 Απριλίου το λιανεμπόριο, όχι νωρίτερα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη θέση ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου και όχι νωρίτερα εξέφρασε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Mega, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε».

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο ίδιος πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» είπε επίσης ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1 –κάτι που προμηνύει σταθεροποίηση εάν, φυσικά, συνεχιστεί.

«Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» ανέφερε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα self – test, είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία.

«Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ερχόμενη Τετάρτη είναι, σύμφωνα με το κυβερνητικό καλαντάρι, η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών.

Δίνοντας το «κλειδί ασφαλείας» των self - test στους ειδικούς, η κυβέρνηση - όπως κατέστη δημόσιο- προετοιμάζεται από κοινού με την επιτροπή για να «ξεκλειδώσει», σε αυτήν την φάση, τις απαγορεύσεις στη λειτουργία του λιανεμπορίου, στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στη δια ζώσης διδασκαλία των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.

Κυρίαρχος στόχος είναι να διασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επιστροφή σε νέους περιορισμούς μερικές εβδομάδες αργότερα.

Γι’ αυτό και, όπως αναλύεται από κυβέρνηση και ειδικούς, στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται κυρίως η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζονται όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωσή της.

Όπως μεταδίδεται, στις γενικές αρχές περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας για τοποθεσίες ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ