ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος «Ελπίς»: Ασφαλές το νοσοκομείο - Η πλειοψηφία γιατρών και νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί

Πρόεδρος «Ελπίς»: Ασφαλές το νοσοκομείο - Η πλειοψηφία γιατρών και νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί
AP Photo

Σε ποσοστό 87,41% και 66,1% ανέρχεται η εμβολιαστική κάλυψη σε γιατρούς και νοσηλευτές αντίστοιχα στο Δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου, καθηγητής παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Καταθέτοντας τα υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά τα οποία καταγράφονται στο υγειονομικό προσωπικό του «Ελπίς», ο κ. Χαλβατσιώτης μιλώντας Πρακτορείο Fm, σημείωσε:

«Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 87,41% των γιατρών, (164 είναι οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο μας) και μάλιστα εμβολιάστηκε το 100% των κλινικών γιατρών (δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς).

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 66,1%(σε 285 νοσηλευτές). Που σημαίνει ότι είναι εμβολιασμένοι σχεδόν 7 στους 10.

Στο διοικητικό προσωπικό η κάλυψη είναι πιο χαμηλή, περίπου στο 54%. Αλλά και σε αυτή την ομάδα, το 71% που έρχεται σε επαφή με το κοινό, έχει εμβολιαστεί.

Επίσης οι εργαζόμενοι στη διατροφή είναι εμβολιασμένοι στο 100%.

Εκεί που υπολειπόμαστε λίγο, είναι στην καθαριότητα, όπου μόνο ο ένας στους δύο έχει εμβολιαστεί».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά σε γιατρούς και νοσηλευτές θα ανέβουν και άλλο καθότι ένα επιπλέον 15% του προσωπικού είναι ήδη προγραμματισμένο να εμβολιαστεί τις επόμενες ημέρες.

«Δηλώνω και επίσημα ως πρόεδρος και χαίρομαι για αυτό, ότι το Δημοτικό νοσοκομείο "Ελπίς" είναι ένα πολύ ασφαλές νοσοκομείο.


Είναι ένα νοσοκομείο που αναδεικνύει την ευαισθησία των υγειονομικών, απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για την ασφάλεια των συνανθρώπων τους που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε γιατρούς και νοσηλευτές».

Διεθνείς μελέτες: Σχεδόν ανύπαρκτα τα ποσοστά νόσησης σε εμβολιασμένους υγειονομικούς

Ο καθηγητής αναφερόμενος σε διεθνή δεδομένα, μιλάει για δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος (24/3/21) του επιστημονικού περιοδικού «Νew England Journal of Medicine»:

Στο Τέξας σε 8.121 υγειονομικούς μόνο 4 άτομα μολύνθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάσθηκαν με τις 2 δόσεις, ενώ από 6.144 που είχαν λάβει μόνο μία δόση του εμβολίου, μολύνθηκαν 112.

Σε μία άλλη μελέτη από την Καλιφόρνια σε 36.650 υγειονομικούς από δύο ιατρικές σχολές μόνο ένα ποσοστό 0.05% νόσησε, δηλαδή μόνο 7 άτομα.

Και άλλη μία μελέτη από το Ισραήλ, από το «Sheba Medical Center» που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο «Lancet», έδειξε ότι σε 7.214 εργαζόμενους που έλαβαν τουλάχιστον την μία δόση εμβολίου, νόσησε μόνο το 1.4% , ενώ αντίθετα έφθασε στο 13,3% το ποσοστό των ατόμων που νόσησαν στους 1.985 εργαζόμενους που δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμη.

Από αυτές τις τρεις σημαντικές μελέτες, βλέπουμε τονίζει ο καθηγητής, ότι ένας υγειονομικός πληθυσμός που εμβολιάζεται, κινδυνεύει ελάχιστα έως καθόλου να νοσήσει από κορωνοϊό. Και ως εκ τούτου είναι ασφαλής η εργασία του και η παροχή υπηρεσιών.

«Εντούτοις όμως σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ίδρυμα Kaiser στις ΗΠΑ, φάνηκε ότι σε 1327 άτομα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πρώτης γραμμής, μόνο το 68% ήταν εμβολιασμένο.


Άρα βλέπουμε ότι ακόμα και στις ΗΠΑ η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών πρώτης γραμμής δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βιώνει το τρίτο κύμα όπως η Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ