ΕΛΛΑΔΑ

21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει οριστεί η 21η Μαρτίου, και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προτρέπει να οργανωθούν δράσεις στα σχολεία υπό τον τίτλο “Με την ποίηση πολεμάμε τον ρατσισμό”.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την οποία τους καλεί η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε “να αξιοποιηθεί με γόνιμο τρόπο”.

“Επειδή η ποίηση μπορεί να συμπυκνώσει με τρόπο μοναδικό αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη, προτείνουμε οι σχολικές μονάδες να οργανώσουν, με όχημα και επίκεντρο την ποίηση, δραστηριότητες που θα καλλιεργούν και θα προάγουν αυτές τις αξίες”, αναφέρει η εγκύκλιος.

Παράλληλα, προτείνεται στις δραστηριότητες να περιλαμβάνεται ανάγνωση και ανάλυση έργων της ελληνικής και της παγκόσμιας ποίησης τα οποία αναδεικνύουν τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και δημιουργία ψηφιακών παρουσιάσεων, χειροποίητης ή ψηφιακής αφίσας, καλλιγράμματος (σχηματικού ποιήματος), ποιήματος με αντιρατσιστικό μήνυμα ή και μελοποίηση ενός ποιήματος.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι δημιουργίες των μαθητών/τριών προτείνεται να αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των σχολικών μονάδων ή να δημοσιοποιηθούν σε εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου κάποια από τα αντιπροσωπευτικά έργα των μαθητών που θα αποστείλουν οι σχολικές μονάδες.

“Η 21η Μαρτίου αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και για την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα”, αναφέρει ο υπουργός και συνεχίζει:

”Η ανάγκη για ενεργοποίηση όλων μας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι σήμερα ακόμη περισσότερο έντονη, καθώς οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εξωθήσει σε φυγή προς την Ευρώπη χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες. Η 21η Μαρτίου ας είναι, λοιπόν, η απαρχή μιας συντονισμένης παρέμβασης στον χώρο των σχολείων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ