ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία Σύρων και Κούρδων Γεζίντι στην Ειδομένη για τα κλειστά σύνορα

Διαμαρτυρία Σύρων και Κούρδων Γεζίντι στην Ειδομένη για τα κλειστά σύνορα
EUROKINISSI

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα Κούρδοι Γεζίντι και Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Μικρή ομάδα Σύρων βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως “ανοίξτε τα σύνορα” και “πεθαίνουμε εδώ”, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι κάνουν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από χθες το απόγευμα, λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη.

“Ο ISIS κατέστρεψε τα σπίτια μας, σκότωσε τους ηλικιωμένους και απήγαγε τις γυναίκες μας. Δεν έχει μείνει τίποτα στο οποίο να μπορούμε να επιστρέψουμε”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ και εξήγησε ότι η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

Υπολογίζεται ότι στον καταυλισμό βρίσκονται περίπου 1000 Γεζίντι ενώ παγκοσμίως, υπάρχουν γύρω στους 700.000, με την πλειονότητα αυτών να είναι -ή τουλάχιστον να ήταν- στο βόρειο Ιράκ.

Κουρδόφωνος πληθυσμός, με τους περισσότερους να μιλούν διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι, οι Γεζίντι έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού, που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Πιστεύουν σε έναν Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Το Ισλαμικό Κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή τους λέγοντας ότι είναι “λάτρεις και προσκυνητές του διαβόλου”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ