ΕΛΛΑΔΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Ξεκίνησε η διέλευση των πλοίων - Έλληνας πλοίαρχος περιγράφει την κατάσταση

Διώρυγα του Σουέζ: Ξεκίνησε η διέλευση των πλοίων - Έλληνας πλοίαρχος περιγράφει την κατάσταση
(Suez Canal Authority via AP)

Αρκετά ήταν τα ελληνικά πλοία που παρέμεναν επί μέρες εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία είχε αποκλειστεί  από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given. Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα ξεκίνησε η διέλευση των πλοίων από τη διώρυγα του Σουέζ, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Βάγιας, πλοίαρχος στο υγραεριοφόρο «Astipalea», που βρίσκεται καθηλωμένο στο σημείο.

«Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η διέλευση των πλοίων. Ξεκίνησαν να μπαίνουν τα πρώτα πλοία στη διώρυγα, και ελπίζουμε η κίνηση να προχωρήσει. Εμείς δεν έχουμε κάποιο νούμερο, δεν υπάρχει σειρά. Πιστεύω ότι σε 2-3 μέρες θα περάσουμε και εμείς. Περνούν γύρω στα 70-80 πλοία την ημέρα. Εμείς ξεκινήσαμε από την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Σαουδική Αραβία, και πηγαίνουμε για Αμβέρσα και αναμένεται να φτάσουμε στα μέσα Απριλίου», ανέφερε ο κ. Βάγιας σε συνέντευξή του στο Mega.

«Κάποια πλοία μεταφέρουν φρούτα, ζώα κλπ. Τα εμπορευματοφόρα που θα περάσουν τώρα όλα μαζί, θα φτάσουν και στον προορισμό τους όλα μαζί και θα υπάρξει κίνηση στα λιμάνια που θα φτάσουν, οπότε θα έχουν και εκεί καθυστερήσεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν είχα ακούσει να κλείσει λόγω ατυχήματος η διώρυγα. Μόνο από πολεμικές διαταραχές. Από ναυτικό ατύχημα δεν έχω ακούσει να έχει κλείσει», σημείωσε.

Απαντώντας στο πώς «κόλλησε» το πλοίο στη διώρυγα, δημιουργώντας όλο αυτό το πρόβλημα, ο ίδιος είπε ότι:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι από καιρικές συνθήκες είναι δύσκολο ένα πλοίο να παρεκτραπεί της πορείας του. Είναι δύσκολο από ριπές ανέμων να συμβεί κάτι τέτοιο».

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, την «επανέναρξη της κυκλοφορίας» σε αυτή τη μεγάλη θαλάσσια οδό που αποκλείστηκε για σχεδόν μια εβδομάδα από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων, το Ever Given.

«Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, κήρυξε την επανάληψη της διέλευσης των πλοίων μέσα από τη διώρυγα», ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η SCA.

Οι ομάδες διάσωσης απελευθέρωσαν τη Δευτέρα, το κολοσσιαίο πλοίο που «πάγωσε» το παγκόσμιο εμπόριο, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους στην κρίση που ξεκίνησε πριν σχεδόν μια εβδομάδα, φράζοντας μία από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες αρτηρίες στον κόσμο.

Η κορύφωση της παλίρροιας συνέβαλε καθοριστικά ώστε ο στόλος ρυμουλκών να καταφέρουν να αποκολλήσουν το 220.000 τόνων πλοίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ