ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε το «άνοιγμα» δραστηριοτήτων - Τι ισχύει για τα σχολεία

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε το «άνοιγμα» δραστηριοτήτων - Τι ισχύει για τα σχολεία
INTIME

Στην ανακοίνωση μέτρων «χαλάρωσης» του σκληρού lockdown προχώρησε η κυβέρνηση κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αν και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, προς το παρόν η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται για όλες τις βαθμίδες.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Είπε ακόμη για τα self test, ότι θα αρχίσει η διάθεσή τους από τα φαρμακεία την επόμενη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι η αυτοεξέταση με self test θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και μαθητές προκειμένου να επιστρέψουν στις τάξεις, ήταν αναμενόμενο η διά ζώσης εκπαίδευση να αρχίσει αφού η μαθητική κοινότητα θα μπορεί να προμηθευτεί τα τεστ από τα φαρμακεία.

Παρά το γεγονός, δε, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει πως αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή των μαθητών λυκείου και γυμνασίου στα σχολεία, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν επέτρεψε στους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει εκ νέου τη δυνατότητα επιστροφής των μαθητών της Γ' Λυκείου αρχικά, και εν συνεχεία των άλλων τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου στα θρανία.

Στο μεταξύ, θα έχει αρχίσει η διάθεση των self test στα φαρμακεία και επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ενταχθεί στη λίστα αναμονής για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό με αδιάθετες δόσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στις 2 Απριλίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Ο κατάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 1η Απριλίου, και θα καταρτιστεί με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας (σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης η ταξινόμηση θα γίνεται αλφαβητικά).

Σημειώνεται, ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με όσα ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την επέκταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο. Η κ. Μακρή ουσιαστικά προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ότι η σχολική χρονιά θα παραταθεί έως τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση.

Άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικών μετακινήσεων

Κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ενώ από το Σάββατο 3 Απριλίου θα επιτραπούν εκ νέου πιλοτικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση.

Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιτρέπεται από την Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία του λιανεμπορίου, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και έως 3 ώρες συνολικά την ημέρα.

Πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και εντός καταστήματος με την μέθοδο click in shop, με τον αυστηρό περιορισμό του ενός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ